Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 05. 02:00, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Meleg idő elszórt záporral, zivatarral!

Meleg idő elszórt záporral, zivatarral!

A napos-gomolyfelhős időben kezdetben délkeleten, majd délután elszórtan - nagyobb eséllyel a Dunántúlon.

Szerdán És az Északi-középhegyégben - alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A szél zivatarok idején erős, viharos lehet, zivataroktól függetlenül csak helyenként északnyugaton élénkülhet meg. Hajnalban 13 és 19, délután 27 és 33 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön több helyen, napközben egyre inkább az ország középső és keleti tájain várható záporok, zivatarok kialakulása. Felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Délelőtt keleten, délután a Dunántúlon lehet több napsütés. Az északnyugatira-északira forduló szél egyre többfelé feltámad, zivatarokat viharos lökések kísérhetnek. A csúcshőmérséklet 24 és 32 fok között alakulhat, melegebb keleten, délkeleten várható.

Pénteken a Dunántúlon sok napsütés vátható, a Dunáétól keletre még többfelé lehet eső, zápor, helyenként zivatar, estére csökken a csapadékhajlam. A többfelé szeles időben 23 és 31 fok között alakulhatnak a maximumok, hűvösebb a keleti tájakon lesz.

Hétvégén igazi strandidőre van kilátás sok napsütéssel, számottevő csapadék nélkül. Az északias szelet főként még keleten kísérhetik élénk lökések. Szombaton 26-31, vasárnap 28-33 fokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Szerdán tovább fokozódik a fülledtség, ami már az egészséges szervezetet is igénybe veheti.

Különösen azonban az idősek és a keringési rendszer panaszaival élők veszélyeztetettek, náluk rosszullét, fejfájás, vérnyomás-ingadozás léphet fel.

Megnyúlhat a reflexidő, kevésbé lehet pihentető az alvás, szédülés, koncentrálási problémák jelentkezhetnek.

Zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat, így nekik célszerű ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom nincs
Útifű alacsony
Hárs alacsony
Kenderfélék alacsony
Gombák magas
Pázsitfűfélék és csalánfélék

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka.

Az elkövetkező napokban a pollenterhelés csak a záporok, zivatarok környezetében enyhülhet átmenetileg.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte közepes, helyenként magas tartományban alakulhat.

Magas szintet érhet még el az útifű virágporának mennyisége is.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen a levegőben a kenderfélék virágpora.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.