Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Április 08. 09:57, szombat | Helyi
Forrás: zamárdiak

Megtilthatom e másnak, hogy közterületen a házam elé parkoljon?

Megtilthatom e másnak, hogy közterületen a házam elé parkoljon?

Védhetem kövekkel a ház előtti területet? Ültethetek e takaró sövény az utcára a kerítésem elé? Mikor kell engedélyt kérni?

Aki családi házban él, az tudja milyen bosszantó, ha nem tud megállni a saját háza előtt vagy ha idegenek bitorolják a ház előtti területet. Mi jogos és mi jogtalan?

RÉSZLETESEBBEN:
Ingatlanunk gondozásakor elsősorban mindig gondoljuk át, hogy az adott terület minek minősül: magán- vagy közterületnek. Előbbi esetében nincsen akadálya tárgyak , növények elhelyezésére a területen, pusztán a tulajdonosi jogunkat gyakoroljuk, utóbbi (közterület) esetében viszont nem mi döntünk mi kerül oda, vagy ki parkolhat ott.

A szomszéd az autójával a kerítésem elé áll – jogos ez?

Hétköznapi példa, hogy a szomszéd vagy csak egy arra közlekedő leparkol a házunk előtti közterületen rövidebb-hosszabb időre. Ha semmilyen jelzőtábla nem korlátozza a parkolást, nem is magánterületről (az utca nem az) van szó és a saját kapubejárónkat vagy járdánkat sem állják el, akkor főszabály szerint a közterületen parkolás nem lesz jogszerűtlen.
A KRESZ felsorolja azon eseteket, ahol még a rövid várakozás sem megengedett (és táblával jelölik) , de önmagában a közterületen parkolás nem tiltott és ezt közterületen egy adott ingatlan tulajdonosa sem tilthatja meg, csak azért mert telekhatára szomszédos adott közterülettel.

A főszabály az, hogy a közterületre engedély nélkül semmilyen műtárgy nem helyezhető el: kövek, betontömb, karó, oszlop vagy bója sem.


Azaz legyen szó sövényről vagy csak egy nagyobb kődarabról, az akkor létesíthető az ingatlanunk és az út között, ha engedélyt kérünk rá.
Ellenkező esetben engedély nélküli közterület használatot követünk el, amely pótdíj kiszabását is maga után vonhatja felszólítást követően.


HA LEZÁROM MAGAMNAK A HÁZ ELŐTT KŐVEL A PARKOLÁS LEHETŐSÉGÉT MÁSTÓL, AKKOR JOGSÉRTÉS MIATT megbírságolhatnak.

Ennek konkrét szabályait és összegének mértékét tehát az önkormányzat határozza meg.
A bírság mellett nem szabad megfeledkeznünk a kártérítésről sem. Sok esetben hallhatunk arról, hogy a kihelyezett tárgyak – főleg sötétben – sérülést okoznak a lehúzódó gépjárművekben. Felmerül a kérdés, felelősek vagyunk ingatlan tulajdonosként?

Nos, ha önhatalmúlag önkormányzati engedély nélkül tettük ki („tároltuk”) a kárt okozó tárgyat, akkor számolnunk kell még a kártérítési felelősséggel is károkozás esetén. Ez vonatkozik biciklisekre, gyalogosokra és vagy autósoknak okozott kárra is.

Foró: Mátay Éva,alapjárat

_ _ _ _ _
ADJUNK MINÉL TÖBBET, MINÉL TÖBBEKNEK!


https://www.facebook.com/groups/infonograd
#InfoNógrád #programajánló #megvitatjuk #megbeszéljuk #NógrádInfo #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Balassagyarmat #Bátonyterenye #Pásztó #Rétság #Salgótarján #Szécsény #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.