Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Július 25. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Megkezdődött a Tarjáni Folk és Szlovák Napok

Megkezdődött a Tarjáni Folk és Szlovák Napok

Tarjáni Folk és Szlovák Napok címmel néptáncműsorokban bővelkedő, kétnapos gasztronómiai programsorozatot szervez Salgótarján szlovák önkormányzata és a Salgótarján Néptáncművészetéért Közalapítvány.

A csütörtökön kezdődött program a július 27-i bánki országos nemzetiségi találkozó felvezetője.
Salgótarjánban immár tizedik éve tartanak szlovák napokat, a korábbi években ez része volt a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztiválnak. Harmadik éve azonban a fesztivál kereteinek beszűkülése miatt függetlenítették a szlovák napokat – közölte az MTI-vel Egyed Ferdinánd, a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Hozzátette: az idei rendezvényüket a városi önkormányzat mellett a Határon Túli Szlovákok Hivatala is támogatta háromezer euróval (895 ezer forint), s több helyi vállalkozás is segítette a munkájukat.
A csütörtök délután kezdődött Tarjáni Folk és Szlovák Napokon bemutatkoznak Salgótarján szlovákiai testvérvárosainak, Losoncnak, illetve Besztercebányának a néptáncegyüttesei, salgótarjáni és környékbeli folklór csoportok, a programot Szlovákiából érkező dzsessz- és rockegyüttesekkel is színesítik. A pénteki gálaműsorban A losonci kaszárnya címmel zenés produkcióban emlékeznek az első világháború kitörésének 100 évfordulójára – mondta a főszervező.
Egyed Ferdinánd megjegyezte: szlovák nemzetiségi programjuk a vasárnap Bánkon megrendezendő Országos Nemzetiségi Találkozó „ráhangolója”, amely a Nógrád megyében élő szlovákságnak is hagyományos találkozóhelye.
A Tarjáni Folk és Szlovák Napok idei újdonsága a szlovák gasztronómia megjelenése, a Főtérre szervezett programok idején tócsnival és mákos kukoricával várják a közönséget.
Salgótarjánban 1998-ban alakult meg a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a nógrádi megyeszékhelyen a legutóbbi népszámláláson 113-an vallották magukat szlovák nemzetiségűnek.

Programkereső

Címkék: folk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.