Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Április 23. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Salgótarjáni Egyházközségek Oldala

Marton Zsolt áldotta meg a felújított templomot és a plébániát.

Marton Zsolt áldotta meg a felújított templomot és a plébániát.

Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak! Zsolt 127, 1

A San Damiano-i romos kápolnában imádkozás közben megszólal a kereszt: „Ferenc menj és építsd újjá egyházamat…” És azonnal hozzálát a romos kápolnák kijavításához.

Ha megszólal, ma hozzálátunk-e azonnal a lelki és épített templom újjáépítéséhez, megújításához? Van-e ma akarat arra, hogy felemeljük szívünket és hozzá lássunk, de legalább működni engedjük az Úr munkáját? Mert akkor az "Úr megadja kegyelmét, és földünk megtermi gyümölcsét".

És volt akarat, szándék, hogy az első ütemben a külső felújításokkal megkezdve, a második ütem végére templomunk és plébániánk belső felújítása is megvalósult a Modern Városok program keretében.

És miről is szól ez a megújulás? Ami rögtön szembe is tűnik, a templom külső környezete, a térburkolattal ellátott parkolók, térvilágítás, új kerítés és kapuk. A belső térben a falfelület, a mennyezeti falfestmények, a padok újultak meg, a padlóburkolatot cserélték ki. Új a villamos vezetékhálózat, a világítás is, és hangosítás is rendelkezésre áll. Évekkel ezelőtt kezdődően, a Molnár, Fülöp családok és Imrik Erzsébet adományaiból elhelyezett ólmozott üvegablakok, ezek a mára már szervesült alkotások egyaránt díszitik a külső homlokzatot és a Magyarok Nagyasszonya oltárkép holdudvarában, a magyar szenteket megidézve válnak a templombelső új attribútumaivá. A sorozat első 3 darabját reményeink szerint továbbiak is követik majd. A folytatásra szánt tervek részben már meg is születtek a művész, Muhari-Papp Sándor Balázs gondolatában, aki jelenlétével is megtisztelte az ünnepet. Hogy ez mennyire így van, azt Varga András plébános atya mai hirdetéséből megtudhattuk: a következő mű Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros alakját fogja megidézni. A boldoggá avatásáért imádkozók nagy örömére. (Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket.)

Varga András atya, Salgótarjáni kerület - és egyben Somoskőújfalu - esperes plébánosa közel húsz éve pásztora közösségünknek. Ha a tisztelendői hivatás szemmel látható gyümölcseit nézzük, akkor a két helyi akolitus segítője és a látogatóknak is szembeötlő, gyakran 4-5 főt számláló ministráns sereg látszik először. Számos közös gyalogos és távolabbi zarándoklat lelki vezetésével az élő egyház felé vezeti híveit. És hát a csodák! Ha közös útjainkat áldás kíséri és minden jól alakul, nem marad el, hogy felhívja figyelmünket (már várjuk) a megadatott újabb csodára. Igyekszünk is meglátni ezeket.
Jelen beruházásokat az előkészítéstől a kivitelezésen át, az átadásig felügyelte. Közben újraélhette első szakmáját is, köztudottan diplomás mérnök. Mindezt látható lelkesedéssel, sőt elszánt szakmai következetességgel. Köszönet érte.

A Historia Domus -ban az utókor megtalálhatja majd azt is, hogy az Úr 2023. évében az akkor már sok száz éves Somoskőújfalui Istenháza és a plébánia megújult a magyar kormány és az egyház támogatásával, a hívek örömére.

"Ha az Úr nem építi a házat,
az építők hiába fáradnak!" Zsolt 127, 1

Így hangzott az esemény meghívójának "introitus" -a, amely Somoskőújfaluba, egyházközségének ünnepi szentmiséjére hív.
2023. április 23-a vasárnapján ünnepi bevonulással vette kezdetét a Marton Zsolt váci megyéspüspök által celebrált szertartás. A felújított templomért és plébániáért mondott hálát majd kapott főpásztori áldást az egyházközség és a megjelent vendégek.

Elsőként Molnár Péter egyháztanácsi tag köszöntötte a mintegy 4 éve egyházmegyénk élén álló püspök atyát. Aki e húsvéti időben ünnepli velünk ezt a vasárnapot megújult templomunkban, amelynek megáldását személyesen végzi: „Kívánom, hogy e jeles alkalom váljék mindannyiunk lelki épülésére, és minden időben nyitott szívvel tudjuk felismerni és fogadni Isten ajándékozó kegyelmét és szeretetét”.

Őt követte Murányi Bálint alpolgármester, aki a gyerekkori emlékeit is felidézte köszöntőjében:

”Én, aki ebben a faluban már a negyedik évtizedemet élem, mindig, amikor elhaladtam a kis szürke templomunk mellett, soha nem gondoltam volna, hogy még módom lesz köszönetet mondani a megújult templomért. Köszönet Püspök atyának, a döntéshozóknak és nem utolsó sorban köszönet a munkásoknak, akik két kezükkel varázsolták újjá ezt a csodálatos kis templomot.” Megemlítette még, hogy a XVIII. századi épület történelmünk viharait is együtt élte az itt lakókkal az érte munkálkodókkal, megélve az elszakítást, majd a végleges hazatérést is.

Varga András atya, Salgótarjáni kerület - és egyben Somoskőújfalu - esperes plébánosaként köszöntötte a püspök atyát, a falu elöljáróit és a megjelent testvéreket: „Nagy szeretettel köszöntelek benneteket, akik eljöttetek ide, hogy együtt, imádságban tanúi legyünk ennek a csodálatos eseménynek, templomunk megáldásának. S amint ezek a kövek megáldatnak, remélhetően mindannyiunk szívében, lelkében megvalósul az a bizonyos újjászületés. „Az élet útját mutatod, Uram nékem” – hangzik a mai válaszos zsoltár. Igen, az Úr mindig utat mutat nekünk, jó utat. És ezt az apostolok és apostol utódok által teszi. Köszönjük ezért, hogy itt van Püspök atya. Mutassa nekünk továbbra is az utat, erősítsen meg bennünket hitünkben, hogy a hit útján járhassunk egész életünk folyamán.”

Mielőtt megáldott volna a templomot, Püspök atya is szólt a jelenlévőkhöz, megköszönve a szeretetteljes fogadtatást. Örömét fejezte ki, hogy eljutott személyesen ide Somoskőújfaluba, a hazatért faluba, annak is, ahogy fogalmazott: „a hegy tetején lévő kis ékszerdoboz-templomába.”
Megköszönte az elvégzett munkát András atyának, mindenkinek, akinek része volt ebben, megemlítve a magyar állam támogatását köszönhetően az elkötelezett és hívő politikusoknak, munkatársaknak. Akik fontosnak tartják nemzeti kincseinknek újjáépítését, megőrzését. „Így került sorra a Modern Városok program keretében a Hazatért falu templomának felújítása. Legyen benne örömük, legyen Isten Áldása ezen a szép templomon.”

Szentbeszédében kiemelte, hogy a húsvéti idő evangéliumai, ahogyan a mai is, Jézus találkozásáról szólnak a tanítványokkal. „Amikor együtt vacsoráznak, akkor feltárja magát ez az „idegen”. Akkor megnyílik a szemük, az értelmük és felismerik Őt. Megnyílik a szívük és felismerik Jézust. Aki megtöri a kenyeret és szétosztja közöttük. Csak Ő képes a kenyeret úgy megtörni, ahogy teszi, senki más. És akkor el is tűnik a szemük elől. Ezzel azt akarja kifejezni ez az elbeszélés, hogy valami egészen rendkívüli történik. Nem egy étkezés, nem egy vacsora, hanem a Krisztussal való bensőséges, titokzatos, csodálatos találkozás az eukarisztiában. Abban az eukarisztiában, amely azóta élő valóság minden szentmisében.”

Már több hónapja annak, hogy újra a felújított templom ad otthont a liturgiának. Mégis, valóságos fénycsoda volt, amikor teljességében először élhettük át a húsvéti vigília fénypompáját: És lőn pompás fény, mint a feltámadás sírboltjában. A húsvéti fény, Krisztus világossága újra megszentelte az új anyag alatt valójában ódon falakat. Hála érte, Alleluja!

Farkas Imre

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.