Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. November 20. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Megélénkül a szél, eső, zápor is lehet.

Megélénkül a szél, eső, zápor is lehet.

Az ország északkeleti harmadán lesz felhősebb az ég. Itt több helyen eső, zápor is előfordulhat.

Hétfőn Többórás napsütésre készülhetünk. A nyugatias szél délután északon, északnyugaton megélénkül, néhol megerősödik. Hajnalban pára-, ködfoltok főként délnyugaton és északkeleten képződhetnek. A legalacsonyabb értékek -2, +6 fok között alakulhatnak kora reggel. Délután pedig 7-16 fokot mutathatnak a hőmérők. Délnyugaton lesz enyhébb az idő.

Kedden északon lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol erősen felhős, borult időre számíthatunk. Délnyugatra kora reggel érkezik egy nagyobb csapadéktömb, napközben pedig délen, délkeleten is szükség lesz az esernyőkre. Többnyire gyenge, mérsékelt lesz az északnyugati szél. Hajnalban -1, +7, napközben 8-12 fokot mérhetünk.

Szerdára elvonulnak a felhők, és ismét többfelé lesz napos az idő. Kisebb eső, zápor itt-ott délkeleten, valamint a Duna-Tisza közén fordulhat elő délután. Az északias szelet többfelé erős, nyugaton viharos lökések kísérhetik. Kora reggel -3, +5, napközben 3-9 fok várható. A szeles időben azonban sokkal hidegebbnek érezhetjük majd a levegőt.

Csütörtökön kezdetben kevesebb, délután több napsütés ígérkezik. Számottevő csapadék nem lesz. A nyugatira, délnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, legfeljebb néhol lehetnek erős lökések. A reggel kifejezetten csípősnek ígérkezik, országos fagy várható -9, -2 fok közötti minimumokkal. Délután mindössze 1-8 fok valószínű.

Péntekre változóan felhős, helyenként záporos időjárás körvonalazódik. Az ország északi felén lehet erős, viharos a nyugati szél. Napközben 3-11 fokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül.

A hűvösebb, nyirkosabb északkeleti tájakon felerősödhetnek az ízületi bántalmak, valamint görcsös panaszok léphetnek fel.

Az ország túlnyomó részén napközben sok napsütés várható, ami jó hatással lesz közérzetünkre.

Ugyanakkor a hideg reggel után gyorsan emelkedő hőmérséklet, és az ebből adódó jelentős hőingadozás sokaknál okozhat vérnyomás-ingadozást, keringési problémákat.

A melegfrontra érzékenyeknél migrén, dekoncentráltság, fáradékonyság is jelentkezhet.

A szelesebb északi tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, nyugtalanság, ingerlékenység is előfordulhat.

Öltözzünk melegen, rétegesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn túlnyomóan száraz, napos körülményekre számíthatunk.

Az ország északkeleti harmadában azonban eső, zápor előfordulhat, így ezeken a tájakon vizes, nedves útszakaszokra is készülni kell.

Hajnalban több helyen pára-, ködfoltok okozhatnak korlátozott látási viszonyokat.

Északon, északnyugaton lesz élénk, erős a nyugati szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 13:30, szombat | Helyi

A felújított Felső-Ickós-kút a Medvesen - Zöld Út Természetjárók Egyesület

Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből.

2023. December 09. 12:25, szombat | Helyi

Ahogy a hangyák beszélnek - Pont mint az embereknél: a jó kommunikáció konstruktív, de a hiánya komoly

társadalmi problémákhoz vezethet. Őseik mintegy 140 millió éve tűntek fel a Földön. Az első, a mai értelemben vett (közösségben élő) hangyák mintegy 120 millió éve. Vajon mi a sikerük kulcsa?

2023. December 09. 08:23, szombat | Helyi

Hanuka és a karácsony - A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe,

és semmi köze karácsonyhoz. Ennek ellenére sokan párhuzamot vonnak a két ünnep között, mivel az évnek ugyanarra a részére esnek, mindkét ünnepnek tartozéka

2023. December 09. 07:44, szombat | Helyi

Karácsonyi dalaink rövid története - elképzelhetetlen lenne nélkülük ünnepelnünk

Már gyermekkortól kívülről fújjuk, azonban eredetüket, keletkezésük idejét vagy, hogy miről szólnak legtöbbször nem is sejtjük. A legismertebb karácsonyi dalaink így születtek... Mutatjuk!