Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Szeptember 07. 21:00, csütörtök | Helyi
Forrás: GECSE ZS.

Megáldatott Salgóbánya kápolnája, 2023. augusztus 20-án.

Megáldatott Salgóbánya kápolnája, 2023. augusztus 20-án.

Ünnep Salgóbányán. Megújult a kis templomunk.

A salgói vár tövében, meseszép környezetben található egy kápolna, melyet a bányatársaság építtetett a bányásztelepülés munkásai részére Salgóbányán. Az idők során az épület állaga leromlott, lepusztult. A Somoskőújfalui Római Katolikus Plébánia szerette volna megőrizni filiájának várostörténeti értékeit. Ez a szándék, az elődök örökségéhez való hűség, ragaszkodás indította el az épület rekonstrukcióját.

Az állagmegóvási munkákra a Modern Városok program keretében került sor. A több évig tartó, 2017-ben indult, kormányzati segítségből megvalósult nagyszabású beruházás során az elmúlt években elkészült az épület külső-belső felújítása: a födém- és tetőszerkezetet kijavították, megoldották a külső vízelvezetést, vakolást és festést, teljes elektromos felújítást végeztek, kicserélték a nyílászárókat, sor került a vagyonvédelem és külső világítás kialakítására.

Itt, a Szent István király tiszteletére 1932-ben felszentelt, mostanra megszépült salgóbányai kis templomban gyűltek össze a hívek augusztus 20-án. Akik korábban már jártak itt, azok számára még inkább szembeötlő volt a változás: belépve a templomba mindenkit elbűvölt a templombelső egyedi szépsége, a különleges üvegezésű ablakok, míves padok, a mennyezeti freskók, az államalapító királyt ábrázoló oltárkép, a Jézus szíve oltár, mely betölti a teret a Kis Szent Teréz és a Jézus Szíve szoborral.

Magyarságunk ünnepén került sor a felújított templom megáldására. A Megyéspüspök megbízásából az ünnepi szentmisét celebráló Máthé György prépost, érsekvadkerti plébános elsőként a templomot áldotta meg, majd megosztotta ünnepi gondolatait a szép számban összegyűlt hívekkel. Közvetlen stílusú, személyes hangú homíliájában kifejtette: Ellentmondásos világunkban a jó és rossz egyszerre van jelen, Pilinszky János gondolatát idézve: „meghasadtak az evidenciák”, s vele együtt az emberi élet reped meg. A konkoly és a búza példázatán keresztül, Jézus tanítása szerint a világ is tele van az igazság ellenségeivel. Mégsem téphetjük ki a konkolyt a búza mellől. Rajtunk múlik - fűzte hozzá az atya -, hogy rátaláljunk az igazságra. Az igazság pedig Jézusban van. Azt kívánta, hogy Szent István szellemiségét megtartva tudjunk megmaradni ebben az igazságban. Legyünk élő kövei a kis templomunknak, mely azért jött létre, hogy megszentelődjünk és államalapító királyunkhoz hasonlóan mi is sziklára építkezzünk. – zárta gondolatait. Majd megáldotta az új kenyeret és szentségi áldásban részesített minket.

Részt vett ünnepünkön Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, Nógrád vármegye közgyűlésének elnöke és Turcsányi László, a térség képviselője. Becsó Zsolt összefoglalta a több éve tartó templomfelújítások sorába illeszkedő salgóbányai beruházás részleteit, a projekt állomásait, köszönetet mondva a munkálatokban részt vevő szakembereknek, támogatóknak, a partner önkormányzatnak, valamint a felújítást koordináló Varga András esperes atyának áldozatos munkájáért.

Az esemény felemelő szépségéhez hozzájárult a kórus csodálatos éneke, liturgikus szolgálata. A szentmise végén agapén láttak vendégül minden jelenlévőt. Köszönjük a szíveslátást! Örömteli volt a közösséggel együtt megélni ezt a szép ünnepet. A felújított kis kápolna szolgáljon sok-sok tábor, lelkigyakorlat, az Istennel való bensőséges találkozás helyszínéül!

Ünnepnapon


Kedves szelíd parkon át
lombos fák közt kápolnád
szelíden völgy ölelésben
dallam csendül séta közben
szellő szárnyán himnusz száll
megpihenvén karzatán
látod testem fáradt már
mögöttem a hegymászás
mennyi szépség jóság vár
dicsőséges szent király
dolgos lelkes emberek
szépítették kopott helyed
lett benne sok élet kép
reménnyel telt meleg napfény
hiszem tudod drága Lélek
mennyit ér egy ember élet
szeret s boldog igazán
utat veled megtalál.

Deo Gratias!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.