Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 25. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Madách Imre és Fráter Erzsébet szobrára gyűjtenek

Madách Imre és Fráter Erzsébet szobrára gyűjtenek

Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet gipsz szobrát szeretné bronzba öntetni a Mikszáth Kálmán Társaság.

Erre kezdték el összegyűjteni a pénzt - tájékoztatta az MTI-t Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a társaság örökös elnöke.
Idős Szabó István alkotását, a két egész alakos szobrot akarják bronzba öntetni és méltó helyen elhelyezni, ahol sokan láthatják - mondta Praznovszky Mihály.
Hozzátette: rengeteg csatornát mozgatnak meg, hogy összejöjjön a pénz, számításuk szerint körülbelül 10 millió forint. A célra a Mikszáth Társaság alszámlát is nyit majd.
Eredetileg Horpácsra, a Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum parkjába terveztek Madách-szobot, de a házaspárt ábrázoló alkotás konkrét helyéről még nincs döntés - mondta Praznovszky Mihály, aki arra is kitért, hogy a Mikszáth Társaság nem csak Mikszáth Kálmán életművével, kultuszával, hanem Nógrád megye valamennyi értékével foglalkozik, ezért is kapták meg a Madách-díjat januárban Nógrád megye önkormányzatától.
A gyűjtésben együttműködnek a Madách Irodalmi Társasággal.
Madách Imre és Fráter Erzsébet gipsz szobra jelenleg idős Szabó István szobrászművésznek a Nógrád megyei Benczúrfalván lévő műtermében látható. Az egész alakos szobrokon a házaspár egymás mellett áll, Fráter Erzsébet férje vállára teszi a kezét.
Madách Imre és Fráter Erzsébet 1845 júliusában kötött házasságot, majd kilenc évvel később, 1854 júliusában írták alá a válási szerződést. Madách Imre ekkor 31, Fráter Erzsébet 27 éves volt.

Címkék: Madách

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...