Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2023. December 31. 07:30, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Ködös reggel után kisebb eső jöhet.

Ködös reggel után kisebb eső jöhet.

Sokfelé indul párásan, ködösen a szilveszter, helyenként szitálás, gyenge eső is kialakulhat, néhol ónos szitálás sem kizárt.

Napközben felhősebb, borongósabb, illetve naposabb tájakkal is találkozhatunk. Kisebb eső, zápor helyenként az északi tájakon és néhol az Alföldön fordulhat elő, majd késő este északon és északnyugaton már többfelé szükség lesz az esernyőkre. A déli-délkeleti szél a Dunántúlon és a középső tájakon sokfelé élénk, erős lesz. Hajnalban általában -3 és +5 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben a borongós, szürke tájakon 2-6, máshol 7-14 fokra van kilátás.

Hétfőn egy hidegfront hoz kezdetben többfelé esőt, záporokat, néhol egy-egy zivatar sem kizárt, majd délután már csak helyenként északkeleten, keleten és délkeleten számíthatunk esőre, záporra, miközben egyre többfelé kisüt a nap. Egyre nagyobb területen fordul északnyugatira, nyugatira a szél, melyet élénk, néhol erős lökések kísérhetnek. 4 és 11 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Kedden sok felhő lesz hazánk nagy része fölött, de csak elszórtan az ország északi felén alakulhat ki átmenetileg kisebb eső, futó zápor. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a déli-délnyugati szél. A csúcsértékek 4 és 12 fok között alakulnak.

Szerdán szeles, többfelé esős, záporos időre van kilátás, a délnyugati, majd a nyugati szelet néhol viharos lökések is kísérhetik. Napközben 7-13 fokot mutathatnak a hőmérők. Csütörtökön naposabb és felhősebb tájak válthatják egymást, és már csak elszórtan fordulhat elő futó zápor. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. A csúcsértékek 7 és 14 fok között alakulhatnak.

Hójelentés
Bánkút 1 cm
Eplény 40 cm
Kékestető 1 cm
Mátraszentistván 45 cm

Nem várható havazás

A következő napokban folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő, havazás továbbra sem jön.

Orvosmeteorológia

Vasárnap is folytatódik az évszakhoz képest enyhébb idő az ország legnagyobb részén, emiatt a fokozottan érzékenyek körében továbbra is melegfronti tünetek jelentkezhetnek, migrén, fejfájás, gyulladásos panaszok és keringési problémák kialakulhatnak.

A szelesebb tájakon tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

A tartósabban borongós, ködös, nyirkos tájakon élők körében a kopásos eredetű ízületi panaszok felerősödhetnek, valamint bágyadtság, lehangoltság is előfordulhat.

Máshol a napos időszakok viszont jó hatással lesznek hangulatunkra, közérzetünkre, érdemes lesz kimozdulni egy nagyobb sétára, de vegyük vigyelembe azt is, hogy egyre többfelé romolhat a levegő minősége, emiatt felerősödhetnek a légzőszervi panaszok.

Majd szilveszter éjszaka északnyugat felől egy hidegfront érkezik.

Réteges öltözet viselése ajánlott.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szilveszter napja sokfelé indul párásan, ködösen, helyenként tartósabban is megmaradhat a köd, emiatt jelentősebb mértékben romolhatnak a látási viszonyok.

Kezdetben a ködös tájakon szitálás, gyenge eső kialakulhat, néhol ónos szitálás sem kizárt, majd napközben kisebb eső, zápor helyenként az északi tájakon és néhol az Alföldön fordulhat elő, késő este viszont északon és északnyugaton már többfelé eleredhet az eső, így az érintett tájakon számítani kell nedves, vizes, csúszós, kezdetben esetleg jeges útszakaszokra is.

A déli-délkeleti szél a Dunántúlon és a középső tájakon sokfelé élénk, erős lesz, mely csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.