Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2015. Február 11. 16:42, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kínos diplomáciai baki miatt menesztik a párizsi román kulturális intézet igazgatóját

Kínos diplomáciai baki miatt menesztik a párizsi román kulturális intézet igazgatóját

Egy kínos baki miatt menesztik a román kulturális intézet párizsi fiókjának igazgatóját - közölte szerdán a román külügyminisztérium.

A szaktárca azt követően folytatott vizsgálatot a kulturális intézet párizsi fiókjánál és a francia fővárosban működő román nagykövetségen, hogy a múlt héten egy Párizsban élő román író nyílt levelet intézett a párizsi román nagykövetnek. Ebben Radu Portocala felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a kulturális intézettől kapott egyik elektronikus levélbe - a rendezvényre szóló meghívóba - az alkalmazottak figyelmetlensége miatt csatolmányként is bekerült a meghívottak listája is, s a nevek mellett különböző illetlen megjegyzéseket lehetett olvasni.
A meghívó Klaus Iohannis román elnök párizsi látogatása alkalmából szervezett kulturális rendezvényre szólt. A mellékelt listán a meghívott vendégek nevei mellett olyan megjegyzések voltak olvashatók, mint "ronda", "nem kívánatos", vagy "a feleségével akar jönni". Az ügy akkora felháborodást váltott ki Bukarestben, hogy Bogdan Aurescu külügyi államtitkárnak a szenátus illetékes szakbizottságában is magyarázatot kellett adnia miatta.
A román külügy a párizsi nagykövetségen dolgozó egyik beosztott munkaviszonyát is felbontotta, mivel őt is vétkesnek találták a kínos bakiért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 19:43, szerda | Külföld

Légikatasztrófa Nepálban

a lezuhant repülőgépen 18 utas halt meg. A Saurya Airlines belföldi járata felszállás közben lecsúszott a kifutópályáról és a földbe csapódott.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.