Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 15. 06:49, kedd | Helyi
Forrás: MTI/VÍGH ATTILA

Kilencven versenyző vesz részt az ifjúsági kerékpáros világkupaversenyen Nyíregyházán.

Kilencven versenyző vesz részt az ifjúsági kerékpáros világkupaversenyen Nyíregyházán.

Tizenhárom csapat mintegy kilencven versenyzője áll rajthoz a szerdán kezdődő a One Belt One Road Nations\' Cup kerékpáros ifjúsági országúti világkupaversenyen, a sportolók Nyíregyháza és Vásárosnamény térségében 226 kilométert.

Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Tünde kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, az idén kétnapos versenyt negyedik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán, ez pedig jól bizonyítja a városvezetés elkötelezettségét és a városlakók szeretetét a kerékpározás iránt.
"Biztosítanunk kell a versenyzőknek azt, hogy itthon is tudjanak nemzetközi sporteseményen részt venni, és ez az ifjúsági világkupa erről szól, hogy ezt hazai sportolóknak tudjuk garantálni"
- fogalmazott.
A rendezvény védnöki tisztségét is ellátó kormánypárti politikus emlékeztetett, 2020-ban, a koronavírus-járvány idején csak Magyarországon rendeztek ilyen kerékpáros eseményt, a lebonyolítás pedig olyan sikeres volt, hogy a nemzetközi sportági szakszövetség azóta garanciát lát Magyarországban és az országnak ítéli oda a rendezés jogát.
Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere beszédében a városi sportinfrastruktúra folyamatos fejlesztését emelte ki, megjegyezve, idén huszonkét rangos sporteseménynek ad otthont Nyíregyháza.
A kerékpársportban is otthon van a város, a fedettpályás bajnokság, a Tour de Hongrie vagy ennek a versenynek a megrendezése inspirálja az embereket, nemcsak a versenyzőket, hanem minden, a kerékpársportot vagy a kerékpározást szerető nyíregyházit - hangoztatta a városvezető.
"A kerékpársport abszolút aktuális, hiszen világbajnokunk is van, egyébként is a legszebb időszakát éli" - mondta a sajtótájékoztatón Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzeti Sport Ügynökség sportszakmai és sporttudományos módszertani igazgatója.
A sportvezető szavai szerint Magyarország több sikeres szakági rendezésen van túl, sportolói pedig a legrangosabb versenyeken vesznek részt szerte a világban, ezért "elmondhatjuk, hogy ott vagyunk egyre inkább a világ elitjében".
Zsiga Erika, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja megköszönte a szervezők elmúlt négyéves munkáját, majd hangsúlyozta, "ezek az események és versenyek visznek előrébb és termelnek ki Vas Blankákat."
Törzsök Zsolt, a MER SE elnöke kifejtette, az elmúlt évek országúti kerékpáros versenyeinek megrendezésével elindult egy olyan folyamat, amelynek révén Magyarország felkerült Európa és világ kerékpársportjának naptárába és térképére.
Solymosi János versenyigazgató a lebonyolítás részletéiről szólva elmondta, a korábbi években rendszerint háromnapos verseny idén két napra csökken, de a szervezők megpróbálják összerakni az elmúlt négy év legkompaktabb ifjúsági világkupáját.
Az első, szerdai napon Vásárosnamény térségében 136 kilométeres távot kell teljesíteni a mintegy kilencven versenyzőnek, akiknek látványos befutója a eddigiektől eltérően a belvárosban lesz. A mezőny három nagy kört megy a kialakított pályán, bejárva a Bereget és a városból kivezető úton kezdődik majd remélhetőleg a nagyon gyors és intenzív befutó - tette hozzá.
Csütörtökön Ibrány környékén teljesítik a kerékpárosok a 86 kilométeres távot, a rajt és a cél, valamint a részhajrá egy helyszínen lesz. Délután Nyíregyházára költözik a mezőny, a 3,5 kilométeres egyéni időfutamot a belvárosban rendezik meg és ott tartják az eredményhirdetést is - mondta Solymosi János.
A hivatalos sajtóanyag szerint a tizenegy nemzeti válogatott mellett két klubcsapat - a kecskeméti MBH Bank Cycling Team és a dán Tscherning Academy - alkotja a mezőnyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.