Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Május 10. 14:03, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kártékony SMS-ek veszélyei felhívás!

Kártékony SMS-ek veszélyei felhívás!

Ne feledjék, egy SMS is lehet kártékony!

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai felhívják a lakosság figyelmét a csalók által használt üzenetek veszélyeire.


Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére, esetleg megérkezésére emlékeztetik.

Az üzenet egy linket is tartalmaz, amelyet megnyitva – a felhasználói bizalom növelése érdekében – ismert csomagküldő szolgálat arculati elmeit is megjelenítik. A gyanútlan felhasználót arra akarják rávenni, hogy a linkre kattintás után telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony alkalmazást telepítsen,amely segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközökön tárolt adatokhoz.


A személyes adatok, képek, dokumentumok védelme érdekében az ilyen vagy hasonló SMS üzeneteket érdemes kattintás nélkül törölni.
Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat!
- Ha csomagot rendelt, minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
- Fontos megemlíteni, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez!
- A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatnak a
küldemény kézbesítésének várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
- Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes
megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárja be!
- Soha ne töltsön le vagy telepítsen ismeretlen forrásból származó alkalmazást
mobiltelefonjára, okoseszközére!


- Ezen kívül célszerű valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Király-Kollár Ramóna r. hadnagy
sajtóreferens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.