Városlista
2024. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2024. Augusztus 25. 08:30, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Kánikulával búcsúzik a hét!

Kánikulával búcsúzik a hét!

Sok napsütésben lesz részünk, de helyenként vastagabb fátyolfelhők is megjelenhetnek az égen.

Vasárnap A délután második felében és este északnyugaton és nyugaton gomolyfelhők törhetnek a magasba, de csak elszórtan alakulhat ki ezeken a tájakon futó zápor, esetleg zivatar. Nyugaton és északnyugaton élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, de keleten és délkeleten is számítani kell élénk északkeleti széllökésekre. Hajnalra 13 és 23 fok közé hűl a levegő, majd délután 32-38 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.

Hétfőn egy száraz hidegfront hatására sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és néhol északkeleten erős lesz az északias szél. Ez a hidegfront csak kevés helyre hozhat futó záport, esetleg zivatart. A napsütést elsősorban fátyolfelhők zavarhatják, de helyenként gomolyfelhők is kialakulnak majd. Nyugaton és északnyugaton 28-31, máshol 32-37 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Kedden a napsütést már gyakrabban zavarhatják magasba törő gomolyfelhők, és több tájegységünkön is előfordulhatnak futó záporok, zivatarok. Tobábbra is sokfelé élénk, helyenként erős lesz az északias szél. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 38 fok között alakul, délkeleten és délen várható a legnagyobb hőség.

Szerdán és Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, a legtöbb helyen száraz marad az idő, legfeljebb csak egy-egy helyen fordulhat elő átmenetileg zápor, esetleg gyenge zivatar. Az északnyugati tájak kivételével sokfelé élénk, helyenként erős lehet ezeken a napokon az északkeleti, illetve az északi szél. Délutánonként 31-36 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pollenjelentés


Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony
Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék közepes

Parlagfű magas
Üröm alacsony
Gombák magas


Parlagfű

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja tovább emelkedik, sokfelé magas-nagyon magas szinten van jelen, de a Tiszántúlon az extrém magas szintet is elérheti.

A csalánfélék pollenjei közepes szinten vannak jelen a levegőben.

A kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas, az ürömé és a libatopféléké alacsony-közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kánikulában lesz részünk, emiatt az érzékenyek körében melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek.

Ugyanakkor többfelé nagy lesz a napi hőingás.

Fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomásproblémák, szédülés, rosszullét és légzési panaszok is előfordulhatnak.

Nő a napszúrás, a hőguta, a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata.

A késő délutáni, esti órákban északnyugaton és nyugaton már hidegfront jellegű tünetek is előfordulhatnak, emiatt görcsös jellegű panaszok is jelentkezhetnek az ezeken a tájakon élők körében.

10 és 16 óra között országszerte erős lesz az UV-sugárzás, néhol átmenetileg akár nagyon erős is lehet, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap a legtöbb helyen száraz időre, így száraz utakra számíthatnak a közlekedők, de a délután második felében és este északnyugaton és nyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, esetleg zivatar kialakulhat, így ezeken a tájakon átmenetileg előfordulhatnak vizes, csúszós útszakaszok is.

Nyugaton és északnyugaton élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, de keleten és délkeleten is számítani kell élénk északkeleti széllökésekre, emiatt az említett tájakon többfelé romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A kánikulában tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 09:00, hétfő | Helyi

Projekzáró hálaadó istentisztelet.

Elnevezésű projekt lezárásának hálaadó istentiszteletére.

2024. Augusztus 26. 08:49, hétfő | Helyi

Itt a bizonyíték, a sakk igenis kemény sport

Habár a játékosok csak egy helyben ülnek és gondolkodnak, így is kimerítő és fárasztó tud lenni a sakkozás. A legprofibbak több kilótól is megszabadulhatnak.

2024. Augusztus 26. 08:30, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Augusztus 26. 08:27, hétfő | Helyi

A gondolkodás valóban fájdalmas lehet

Egy új kutatás szerint, az intenzív gondolkodás valóban fájdalmas lehet. A tanulmány, amelyet holland kutatók végeztek, arra összpontosított, hogy megértsük, miért érezhetünk kimerültséget