Városlista
2024. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2024. Augusztus 26. 08:49, hétfő | Helyi
Forrás: Men,s Health/Fehér Patrik/vezess/web/zsuffa csaba

Itt a bizonyíték, a sakk igenis kemény sport

Itt a bizonyíték, a sakk igenis kemény sport

Habár a játékosok csak egy helyben ülnek és gondolkodnak, így is kimerítő és fárasztó tud lenni a sakkozás. A legprofibbak több kilótól is megszabadulhatnak.

Az emberek többsége megmosolyogja, ha a sakkról mint profi sportról van szó. Mégis mi abban a sportérték, hogy egy helyben ülnek órákig – hangzanak el ehhez hasonló vélemények. Nos, a test valóban nem végez sok munkát, azonban az agy annál többet.

Ennek járt utána a Stanfordi Egyetem egyik kutatója is, és megdöbbentő eredményeket kaptak. Robert Sapolsky szerint egyes játékosok egy-egy torna alatt úgy reagálnak a játékra, mint például más sportág legjobbjai. Napi szinten akár 6000 kilokalóriát is elégethetnek, ami háromszorosa az átlagnak. A légzésük is hasonló arányban gyorsul fel, de a vérnyomásuk is megnő. Mindez azt jelenti, hogy ilyenkor akár közel egy kilótól is megszabadulhatnak minden egyes aktív játéknapon.

Erről a világ legnagyobb sakkjátékosai közé tartozó Garri Kaszparov is beszámolhatna. A férfi az öt hónapig tartó 1984-es moszkvai sakkvilágbajnokság ideje alatt összesen 10 kilót fogyott. 2018-ban Mikhail Antipovnál lemérték, hogy egy két órás játék alatt 560 kilokalóriát égetett el. Ez nagyjából egy 80 kilós ember félórányi futásának energiaszükséglete.

Mindehhez hozzátartozik az, hogy a szervezet számára ez igen megterhelő, és nem éppen pozitív hatású. A test eme reakcióját a stressz váltja ki, ez szaporítja meg a légzésszámot, de étvágytalanságot és álmatlan éjszakákat is okozhat.

Emiatt a sakkozók manapság már nemcsak mentálisan, de fizikailag is felkészülnek egy-egy nagyobb tornára. A világranglista élén álló Magnus Carlsen például rendszeresen eljár futni és edzeni is, de az étkezéséért is egy külön szakács felel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 09:20, hétfő | Helyi

Kistermelők közösségi piactere Salgótarjánban - szeretné, ha megvalósulna?

SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIAC - A kistermelő és fogyasztó közé - a hagyományos értékesítési rendszerekkel ellentétben - csak egy közvetítő ékelődik be, így a profit java helyben, a termelőnél tud maradni.

2024. Augusztus 26. 09:00, hétfő | Helyi

Projekzáró hálaadó istentisztelet.

Elnevezésű projekt lezárásának hálaadó istentiszteletére.

2024. Augusztus 26. 08:30, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Augusztus 26. 08:27, hétfő | Helyi

A gondolkodás valóban fájdalmas lehet

Egy új kutatás szerint, az intenzív gondolkodás valóban fájdalmas lehet. A tanulmány, amelyet holland kutatók végeztek, arra összpontosított, hogy megértsük, miért érezhetünk kimerültséget