Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Augusztus 26. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI/LÓDI RENÁTA

Kajak-kenu vb - Négy-négy érem és olimpiai kvóta a szombati döntőkben!

Kajak-kenu vb - Négy-négy érem és olimpiai kvóta a szombati döntőkben!

A magyar versenyzők négy érmet, két-két ezüstöt és bronzot, valamint négy kvótát gyűjtöttek a szombati döntőkben a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A napi program első felében tíz döntőt bonyolítottak le, a számok közül négy olimpiai volt, azaz az érmek mellett a kvótákért is küzdöttek a résztvevők.
A tokiói ezüstérmes Varga Ádám úgy szállt vízre a férfi kajakosok királyszámában, K-1 1000 méteren, hogy idén még nem kapott ki, két világkupaversenyt is megnyert, s eddig a vb-n sem tudta senki legyőzni. Ezúttal a portugál Fernando Pimenta és az ausztrál Thomas Green is vele tartott, de fél kilométer után még ő vezetett. A folytatásban aztán európai riválisa elé került, s bírta a finist is. Varga a végére kicsit elfáradt, de a második helyet, s ezzel a kvótát is sikerült megszereznie.
A négyesben kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara - aki a kvartett tagjaként pénteken már begyűjtött egy kvótát, így újabbat ezúttal nem szerezhetett - Tokióban második lett az Lisa Carrington mögött egyesben. Ezúttal is az ötszörös ötkarikás bajnok új-zélandi uralta a pályát, a 34 éves magyar kajakos pedig végig a második-harmadik helyen haladt, a célba végül harmadikként ért.
A kenusok hasonló számában az Óbudai Ganz 23 éves versenyzője, Adolf Balázs, a címvédő román és az olimpiai bajnok brazil riválisa között vágott neki a távnak, s óvatosan kezdve a hatodik helyen haladt át féltávnál. Az első öt hely ért kvótát, s a magyar kenus bele is erősített a hajrában, s bár az éremszerzésre nem volt esélye, feljött az ötödik helyre, ezzel megszerezte Magyarországnak az első párizsi indulási jogot ebben a szakágban.
A tavaly bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kenupáros is ötödik lett 500 méteren, s ez újabb két versenyzői kvótát jelent a magyar csapatnak Párizsra. Nekik az első nyolc között kellett ehhez zárniuk.
Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.
Az olimpiai programban nem szereplő számokban is volt minek örülni magyar részről.
A nap első döntőjében, női K-1 1000 méteren az UTE 20 éves versenyzője, Rendessy Eszter - aki tavaly ezüstérmesként zárt ebben a számban, pénteken pedig olimpiai kvótát szerzett az 500-as négyes tagjaként - ezúttal is a második helyért harcolt a címvédő ausztrál Alyssa Bull mögött. Sokáig a második helyen lapátolt, de a hajrában megelőzte őt a lengyel Justyna Iskrzycka, így most meg kellett elégednie a harmadik pozícióval.
A tavaly U23-as világbajnok Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó - amely idén robbant be a felnőtt mezőnybe - remekül kezdett K-2 1000 méteren, féltávnál az élen haladt, s bár a végén elment mellette a spanyol duó, a németeket sikerült visszavernie, s egy nagyszerű ezüstéremmel tette le a névjegyét a nemzetközi mezőnyben.

Az elsősorban maratoni specialista Kisbán Zsófia óriási hajrával, kevéssel lemaradva a dobogóról negyedik lett C-1 1000 méteren, s az 500-as kenunégyes, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán és Hodován Dávid is ezt a pozíciót szerezte meg a nyolc hajót számláló döntőben. Kollár Kristóf és Fejes Dániel kenupárosa az ötödik helyen végzett egy kilométeren, a sprinter Birkás Balázs - aki négy év után szerepelt ismét vb-döntőben - a megismételt rajt után hatodikként csapott a célba K-1 200 méteren.


A szombati para döntők során Varga Katalin (KL2) és Suba Róbert (VL2) egyaránt kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi paralimpiára, előbbi bronzérmes, utóbbi negyedik lett 200 méteren.
A vb vasárnapig tart, szombaton délután középfutamokat rendeznek Duisburgban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.