Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. November 15. 06:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI-ALLIANZ

Jelentősen nő az adatszivárgással járó kiberincidensek száma.

Jelentősen nő az adatszivárgással járó kiberincidensek száma.

Jelentősen nő az adatszivárgással járó kiberincidensek száma, és mivel a fel nem derített, záros határidőn belül meg nem fékezett esetek ezerszer költségesebbek lehetnek, a cégeknek kiberbiztonsági prioritásként kell kezelniük.

A gyors észlelést és a reakcióidő fejlesztését - áll az Allianz legfrissebb globális jelentésében, amelynek összefoglalóját kedden küldték el az MTI-nek.

A közlemény szerint a hekkerek egyre többször veszik célba az informatikai és a fizikai ellátási láncokat, tömeges kibertámadásokat indítanak, új módszereket találnak arra, hogy személyes vagy kényes kereskedelmi adatok eltulajdonításával pénzt zsaroljanak ki a kis- és nagyvállalatokból
Az Allianz nagy összegű kiberkárok elemzésével megállapította, hogy minden évben növekszik az adatszivárgást magukban foglaló esetek száma: a 2019-ben mért 40 százalékos érték 2022-ben közel a duplájára nőtt, a 2023-as adat pedig ennél is jelentősen magasabb lesz - jegyezték meg.
Hozzátették, a zsarolóprogramokra szakosodott csoportok egyre kifinomultabb taktikákat alkalmaznak, az első félévi kárigény-tendenciák alapján év végére mintegy 25 százalékos növekedésre számítanak a kárigények éves számában.
Jelezték: ez év első felében csak a zsarolótámadások előfordulása 50 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest, ráadásul az elkövetők több támadást gyorsabban hajtanak végre, mint évekkel ezelőtt.
Az Allianz felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben tömeges kibertámadás várható, a vállalatoknak és biztosítóiknak alaposabban meg kell érteniük a szervezetek és a digitális ellátási láncok között fennálló kapcsolatot és függőségeket, emellett fel kell készülniük arra, hogy egyre több kiberbiztonsági incidens kerül nyilvánosságra.
A bűnözők feltérképezik, hogyan automatizálhatják és gyorsíthatják fel a támadásokat mesterséges intelligencia (MI) segítségével - közölték.
Rámutattak, hogy egyre eredményesebb kártevő szoftvereket, adathalász taktikákat és hangszimulációt vetnek be, továbbá összekapcsolt mobileszközöket használnak, emiatt egyre nehezebb kivédeni a fenyegetéseket, és egyre nagyobb árat kell fizetni a sikeres támadásokért - közölték.
Hangsúlyozták: minden eddiginél fontosabb szerepet töltenek be a korai észlelési és reagálási képességek, illetve az ezeket segítő eszközök. Ha egy támadást nem állítanak le még a korai szakaszában, jóval kisebb eséllyel lehet megakadályozni, hogy jelentősen súlyosabbá és költségesebbé váljon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.