Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Február 05. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új kiállítás nyílt a pásztói Csohány galériában

Új kiállítás nyílt a pásztói Csohány galériában

A pásztói születésű Munkácsy-díjas grafikusművészre, Csohány Kálmánra emlékeznek a napokban a Nógrád megyei városban.

Az emléknapon ezúttal a művész magyar költők verseihez készült illusztrációiból nyílt kiállítás - tájékoztatott a pásztói múzeum művészettörténésze.
Shah Gabriella elmondta, hogy a pásztói múzeum Csohány Galériájában megnyíló, 35 művet felvonultató kiállításon zömében Ady Endre költeményei ihlette grafikákat mutatnak be, de több Áprily Lajos-, Illyés Gyula- és Kassák Lajos-vers is megelevenedik.
Ez a válogatás szándékos, hiszen idén ünnepeljük Ady Endre születésének 135., Áprily Lajosénak és Kassák Lajosénak 125., Illyés Gyuláénak pedig a 110. évfordulóját - tette hozzá.
A művészettörténész felidézte, hogy Csohány Kálmán már főiskolás korában számos megbízást kapott a Móra Ferenc Könyvkiadótól és más kiadóktól, de sokat rajzolt a maga kedvére is. Készített illusztrációkat magyar, román és bolgár népballadákhoz, rajzokat Weöres Sándor, Nagy László, Csokonai Vitéz Mihály verseihez, Tersánszky Kakuk Marcijának páratlanul eredeti illusztrációival pedig egyszerre a grafikusok élgárdájába emelkedett.
A versillusztrációit bemutató, születésének 87. évfordulóján megnyíló tárlat október 13-ig látható.
A Pásztói Múzeumban 2001-ben nyitották meg a grafikusművész állandó kiállítását, és két éve hozták létre a Csohány Kálmán Galériát. Akkor, születésének 85. évfordulóján Nibelungok- és Cigánydalok-sorozatából állítottak össze tárlatot. Csohány Kálmán 1980-ban halt meg Budapesten, kívánságára szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

Címkék: Csohány Kálmán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:15, kedd | Helyi

Áder János a fenntartható életmódról és az újrahasznosíthatásról is beszélt diákoknak Pétervásárán.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú előadást tartott.

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Záporok, zivatarok jönnek.

Egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 07. 04:26, kedd | Helyi

A magyar olimpiai csapat párizsi formaruhái

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit. A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.