Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. December 15. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ismét életet mentett az érzékelő!!!

Ismét életet mentett az érzékelő!!!

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök délután Nagybárkányban, egy Petőfi úti családi házban.

A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a lakás levegőjének összetételét. Méréseik kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az egység a helyszínt átadta a gázszolgáltató munkatársainak. Az eset során nem sérült meg senki.A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák) műszaki kialakítása.
A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés.

Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott helyiségekben. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, a fűtő- vagy melegítő berendezés, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása.Ha minden óvintézkedést megtettünk, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat és szeretteinket. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét. A baj megelőzhető, ha a lakásban megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt helyezünk el. Ezek az életmentő készülékek jelzésükkor éles, sípoló hangot adnak ki, ilyenkor azonnal nyissuk ki az ablakot, menjünk ki a szabad levegőre és hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

Kapás Márton tű. főhadnagy
szóvivő

Indexkép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.