Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2021. Július 14. 16:24, szerda | PR

Így ellenőrizhetjük le az autópálya-matrica érvényességét

Így ellenőrizhetjük le az autópálya-matrica érvényességét

A fizetős utakra, útszakaszokra csak érvényes autópálya-matrica birtokában szabad felhajtani. Vannak olyan matrica típusok, amelyeknek az érvényességére emlékszünk, és vannak, amelyekre nem.

Talán a legkönnyebb és egyszerűbb megjegyezni az éves és a megyei matricák érvényességét, hiszen mindkét típus egyformán 2022. január 31. éjfélig lesz érvényes.

Az e-matrica előnye

Azon túl, hogy nem kell egy hőpapírt őrizgetnünk évekig, ami a benzinkúton vásárolt autópálya-matrica, az e-matricának több előnye is van.

Ha az https://www.autopalyamatrica.hu oldalon vásároljuk meg, akkor az egyszerű és gyors kiválasztás, adatmegadás és fizetés után máris a postaládánkban landol az e-matrica, vagyis megérkezik az e-mail címünkre.

Ami pedig az autopalyamatrica.hu oldalon vásárlás másik előnye, hogy az itt vásárolt matricák érvényességét bármikor le lehet kérdezni! Fontos azonban, hogy tényleg csak az ezen az oldalon vásárolt matricákra érvényes ez a lehetőség!

A lekérdezés menete

Annyi a teendő, hogy be kell írni a mezőbe a gépjármű forgalmi rendszámát, a felségjelet és megadni egy e-mailcímet, amire a rendszer elküldi a lekérdezés eredményét, ami majd tartalmazza a matrica típusát és érvényesség idejét.

Ezen a felületen viszont nem lehet lekérdezni a NÚSZ Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói partnereinél (benzinkutak, utazási irodák) vásárolt matricák érvényességi idejét. A hivatalos online viszonteladók nem kaptak jogosultságot a teljes e-matrica adatbázis (online és offline vásárolt matricák) eléréséhez, így csak az online vásárolt matricák lekérdezése biztosított.

Érvényesség

Tehát az autópálya-matricáknak időbeli érvényessége van, a megyei matricának pedig területi is, tehát ezekre az érvényességi paraméterekre minden gépjárművezetőnek figyelnie kell, ha felhajt egy díjköteles útra.

Ha valamiért elfelejtettünk autópálya-matricát vásárolni, és már fizetős útszakaszon autózunk, akkor arra még lehetőség van, hogy az autópályára való felhajtást követő 60 percen belül megfelelő díjkategóriában matricát vásároljunk, így megelőzhető a büntetés.

Amennyiben a 60 percet túllépjük, akkor pótdíjfizetésre kell készülni. Illetve 2021-től az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 16:58, péntek | PR

K&H: kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

21 százalékos éves árváltozást mutat a gyerekinflációs kosár

2023. Január 31. 15:55, kedd | PR

Új év, új kezdet, új munkahely? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak a munkahely váltás előtt!

Sokan kötik valamilyen dátumhoz, születésnaphoz vagy egy új esztendő kezdetéhez az életüket tudatosan érintő változásokat.

2023. Január 30. 12:43, hétfő | PR

Felújították és átadták a Jánosik Kft. irodaházát

Ünnepélyes keretek között, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő jelenlétében adták át a Jánosik Kft. 350 millió forintból felújított és korszerűsített irodaházát

2023. Január 26. 18:37, csütörtök | PR

Díjat nyert a VALMAR #challenge

Tavaly ősszel látott napvilágot a #stabiloszinesszavak kihívás a TikTokon, amellyel kéz a kézben megszületett a VALMAR egyik legújabb dala.