Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2024. Július 08. 14:37, hétfő | PR
Forrás: (x)

Egy iroda létjogosultsága a távmunka korában

Egy iroda létjogosultsága a távmunka korában

Napjainkban már itthon is egyre relevánsabb szempont, hogy a munkavállalók milyen munkavégzési formát éreznek ideálisnak.

A távmunka és a hibrid megoldások egyre elterjedtebbek ugyanis, így talán joggal merülhet fel a kérdés, hogy szükség van-e irodákra?

Átalakuló munkavégzés

A munka világa már sok nagyobb változáson esett át, ám a mostanában dúló trendekről biztosan elmondható, hogy korábban nem tapasztalt körülményeket teremtettek. Ennek legfőbb oka az, hogy eddig nem is volt lehetőség azon munkavégzési formák elterjedésére, melyek mára sok helyen alapvető elvárássá avanzsáltak. A távmunka és hibrid munkavégzés alapfeltétele ugyanis a megfelelő technológiai fejlettség és környezet, mely mostanra forrott ki eléggé.

Bár globálisan vizsgálva számos cég már jó ideje biztosítja a munkavállalói számára a rugalmasabb beosztást, hazánkban leginkább a néhány évvel ezelőtti COVID-járvány kapcsán vált szélesebb körben alkalmazott megoldássá. A tapasztalatok azonban meglehetősen pozitívak mind a munkavállalók, mind a munkáltatók tekintetében, így jó néhány helyen részben vagy egészben maradtak ennél a módszernél. Kérdés persze, hogy ez hogyan érinti az iroda mint munkavégzési hely szerepét.

Irodából otthonra

Az iroda nem csupán egy helyiség, hanem egyben egy fogalom is a céges világban. Azokra ugyanis minden vállalkozás úgy tekint, mint a cég központjára, ahol a mindennapi munkavégzés zajlik. Egy olyan hely, mely sokat megmutat magáról a cégről is és egyben ideális környezetet teremt a munkavállalók számára is a komfortos mindennapokhoz. Legyen az egy saját vagy akár egy bérelt iroda, ez a megítélés sosem változik.

A home office megjelenésével sokakban merült fel a kérdés, hogy továbbra is érdemes-e fenntartani egy külön helyiséget a cég számára, ha a munkavégzés egyébként javarészt otthonról zajlik. Ma már ráadásul az alkalmi jelleggel bérelhető helyiségek is elterjedtek, így ha találkozóra van szükség, az akár ilyen formában is megoldható. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az irodák relevanciája nem csorbult és továbbra is őrzik erős pozíciójukat az ingatlanpiacon.

Kell egy központ

Az, hogy az irodák szerepe nem látszik csökkenni nagyban köszönhető annak is, hogy hazánkban kevésbé tudta megvetni a lábát a teljes munkaidős home office. Bár tény, hogy a cégek többsége rugalmasabban kezeli a munkavégzés helyét, de sokkal inkább a hibrid megoldások felé hajlanak. Ez tehát azt jelenti, hogy heti néhány alkalommal van lehetőség távmunkára, de egyébként továbbra is az iroda a történések fő helye. Ezáltal pedig ezekre az ingatlanokra továbbra is szükség van.

A kereslet fennmaradását jól mutatja az is, hogy rengeteg új irodaházzal találkozhatunk például a fővárosban is. Ezek a kifejezetten ilyen céllal készült épületek pedig minden bizonnyal hamar meg is telnek, hogy az iroda bérlés továbbra is népszerűnek mondható, gyakorlatilag minden cég esetében. Így tehát bátran mondhatjuk azt, hogy igenis kell egy központ, ahová egy vállalat kötődhet, az iroda pedig éppen ezt képes megadni nekik.

Címkék: iroda, távmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését

2024. Június 19. 15:29, szerda | PR

Csokoládégyárat őriznek és takarítanak

Többkörös pályázaton ismét el nyerte a szerencsi és a miskolci Nestlé gyártelepek takarítását, biztonsági őrzését és a létesítmények külterületeinek gondozását a Jánosik és Társai Kft.