Városlista
2024. október 24, csütörtök - Salamon

Hírek

2024. Július 08. 14:37, hétfő | PR
Forrás: (x)

Egy iroda létjogosultsága a távmunka korában

Egy iroda létjogosultsága a távmunka korában

Napjainkban már itthon is egyre relevánsabb szempont, hogy a munkavállalók milyen munkavégzési formát éreznek ideálisnak.

A távmunka és a hibrid megoldások egyre elterjedtebbek ugyanis, így talán joggal merülhet fel a kérdés, hogy szükség van-e irodákra?

Átalakuló munkavégzés

A munka világa már sok nagyobb változáson esett át, ám a mostanában dúló trendekről biztosan elmondható, hogy korábban nem tapasztalt körülményeket teremtettek. Ennek legfőbb oka az, hogy eddig nem is volt lehetőség azon munkavégzési formák elterjedésére, melyek mára sok helyen alapvető elvárássá avanzsáltak. A távmunka és hibrid munkavégzés alapfeltétele ugyanis a megfelelő technológiai fejlettség és környezet, mely mostanra forrott ki eléggé.

Bár globálisan vizsgálva számos cég már jó ideje biztosítja a munkavállalói számára a rugalmasabb beosztást, hazánkban leginkább a néhány évvel ezelőtti COVID-járvány kapcsán vált szélesebb körben alkalmazott megoldássá. A tapasztalatok azonban meglehetősen pozitívak mind a munkavállalók, mind a munkáltatók tekintetében, így jó néhány helyen részben vagy egészben maradtak ennél a módszernél. Kérdés persze, hogy ez hogyan érinti az iroda mint munkavégzési hely szerepét.

Irodából otthonra

Az iroda nem csupán egy helyiség, hanem egyben egy fogalom is a céges világban. Azokra ugyanis minden vállalkozás úgy tekint, mint a cég központjára, ahol a mindennapi munkavégzés zajlik. Egy olyan hely, mely sokat megmutat magáról a cégről is és egyben ideális környezetet teremt a munkavállalók számára is a komfortos mindennapokhoz. Legyen az egy saját vagy akár egy bérelt iroda, ez a megítélés sosem változik.

A home office megjelenésével sokakban merült fel a kérdés, hogy továbbra is érdemes-e fenntartani egy külön helyiséget a cég számára, ha a munkavégzés egyébként javarészt otthonról zajlik. Ma már ráadásul az alkalmi jelleggel bérelhető helyiségek is elterjedtek, így ha találkozóra van szükség, az akár ilyen formában is megoldható. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az irodák relevanciája nem csorbult és továbbra is őrzik erős pozíciójukat az ingatlanpiacon.

Kell egy központ

Az, hogy az irodák szerepe nem látszik csökkenni nagyban köszönhető annak is, hogy hazánkban kevésbé tudta megvetni a lábát a teljes munkaidős home office. Bár tény, hogy a cégek többsége rugalmasabban kezeli a munkavégzés helyét, de sokkal inkább a hibrid megoldások felé hajlanak. Ez tehát azt jelenti, hogy heti néhány alkalommal van lehetőség távmunkára, de egyébként továbbra is az iroda a történések fő helye. Ezáltal pedig ezekre az ingatlanokra továbbra is szükség van.

A kereslet fennmaradását jól mutatja az is, hogy rengeteg új irodaházzal találkozhatunk például a fővárosban is. Ezek a kifejezetten ilyen céllal készült épületek pedig minden bizonnyal hamar meg is telnek, hogy az iroda bérlés továbbra is népszerűnek mondható, gyakorlatilag minden cég esetében. Így tehát bátran mondhatjuk azt, hogy igenis kell egy központ, ahová egy vállalat kötődhet, az iroda pedig éppen ezt képes megadni nekik.

Címkék: iroda, távmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 12:08, hétfő | PR

Már tizenévesen elkezd befektetni és megtakarítani a Z generáció

óriásit ugrott a felelős alapok kezelt vagyona

2024. Október 14. 10:53, hétfő | PR

Tudásbázis és TikTok pénztanár különdíj várja a versenyzőket

15. évfordulójához érkezett a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő

2024. Szeptember 19. 09:52, csütörtök | PR

Idén átlépi a 20 milliárdos árbevételt a Jánosik Kft.

Jelentős mérföldkőhöz érkezik a több mint 30 éve alapított, 100 százalékban magyar tulajdonú Jánosik és Társai Kft.: várhatóan idén átlépjük a 20 milliárd forint éves árbevételt.

2024. Szeptember 19. 09:52, csütörtök | PR

Idén átlépi a 20 milliárdos árbevételt a Jánosik Kft.

Jelentős mérföldkőhöz érkezik a több mint 30 éve alapított, 100 százalékban magyar tulajdonú Jánosik és Társai Kft.: várhatóan idén átlépjük a 20 milliárd forint éves árbevételt.