Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. December 02. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Időnként elered az eső.

Időnként elered az eső.

Kezdetben helyenként, délután egyre nagyobb területen várható csapadék eső, záporok formájában, az Alföldön egy-egy zivatar sem kizárt.

Szombaton Havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és néhol az északi tájakon számíthatunk, de kezdetben ezeken a tájakon is eső, havas eső lehet a jellemző. A Dunántúlon helyenként átmenetileg ónos eső is eshet. Egyre nagyobb területen megélénkül, megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél, a havazással érintett dunántúli tájakon emiatt hófúvás is kialakulhat. Keleten, délkeleten még a déli-délnyugati szél lesz élénk, erős. Reggelre sokfelé pára, köd képződik. Hajnalban -1 és +11 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, a maximumok 0 és 18 fok között alakulhatnak, délen, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Vasárnap az ország nagy részén már sok napsütésre számíthatunk, de északon, északkeleten és keleten több felhő lehet az égen, és ezeken a tájakon hózáporok, illetve kisebb havazás is kialakulhat. Reggel még a Dunántúl déli tájain is szállingózhat a hó. Sokfelé élénk, erős, kezdetben a Bakony térségében viharos lesz az északnyugati szél. A fagyos reggelt követően napközben -3 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn említésre méltó csapadék sehol sem valószínű, és sokfelé számíthatunk többórás napsütésre. A Dunántúlon megélénkül, megerősödik a déli-délkeleti szél. Reggel helyenként akár -10 fok alatti minimumokat is mutathatnak a hőmérők. Kora délután -3 és +4 fok közötti értékeket mérhetünk.

Kedden napközben északon helyenként kisebb havazás kialakulhat, az esti órákban pedig nyugatra érkezhet eső. Helyenként élénk lesz a déli-délkeleti szél. A maximumok -1 és +9 fok között alakulhatnak.

A jelenlegi számítások szerint Szerdán több tájegységünkön ismét kialakuhat eső, havas eső és havazás is. Nyugaton feltámadhat a szél. 0 és 8 fok közé melegedhet napközben a levegő.

Hójelentés
Bánkút 12 cm
Eplény 10 cm
Kékestető 22 cm
Mátraszentistván 10 cm
Sátoraljaújhely 20 cm
Visegrád 4 cm

Nyugaton, északnyugaton havazhat

Szombaton havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és néhol az északi tájakon számíthatunk, említésre méltó friss hótakaró nyugaton, északnyugaton alakulhat ki. A havazással érintett dunántúli tájakon hófúvásra is számítani kell a feltámadó északnyugati szél miatt.

Orvosmeteorológia

Szombaton hidegfront érkezik északnyugat felől, így egyre többfelé kerülhetnek előtérbe a hidegfronti jellegű tünetek.

Emiatt fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szédülés, rosszullét egyaránt jelentkezhet.

Felerősödhetnek a kopásos erdetű ízületi fájdalmak is.

A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a felhős, csapadékos idő miatt romolhat hangulatunk, közérzetünk.

Öltözzünk melegen, téliesen, illetve rétegesen, ugyanis sokfelé hideg, szeles idő várható.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton sokfelé várható csapadék eső, záporok formájában, az Alföldön egy-egy zivatar sem kizárt.

Havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és néhol az északi tájakon számíthatunk, a Dunántúlon helyenként átmenetileg ónos eső is eshet.

Emiatt vizes, csúszós utakkal találkozhatnak a közlekedők, helyenként vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést, jelentősebb mértékben romolhatnak a látási viszonyok, viszont a havazással és ónos esővel érintett tájakon jeges, havas, latyakos, rendkívül csúszós utakra kell készülni, így ezeken a tájakon aki teheti, inkább ne induljon útnak.

Sokfelé lesz élénk, erős, helyenként viharos a szél, így jelentősen romolhat a járművek menetstabilitása, a havazással érintett dunántúli tájakon pedig hófúvás is kialakulhat, hótorlaszok is keletkezhetnek az utakon.

Útnak indulás előtt mindenképp tájékozódjunk az útviszonyokról! Hajnalra, reggelre sokfelé pára, köd képződik, mely korlátozott látási viszonyokat okoz.

Vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.