Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 09. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Fagyos, szeles idő.

Fagyos, szeles idő.

Északon, északkeleten és északnyugaton ébredhetünk derült, gyengén felhős időre, máshol változóan, erősen felhős időre van kilátás, délen, délkeleten helyenként még szállingózhat a hó, illetve gyengén havazhat.

Kedden Napközben a Dunántúlon és helyenként délen lehet felhősebb az ég, de említésre méltó csapadék sehol sem várható. Máshol napos időre számíthatunk. Az északi-északkeleti szelet még sokfelé kísérhetik élénk, kezdetben helyenként erős lökések. Kora reggel -13 és -4 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, a szélvédett, derült tájakon lesz a leghidegebb. Napközben -4 és +3 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Szerdán derült, napos, száraz időre készülhetünk, csak kevés helyen lehetnek átmenetileg felhősebb időszakok. A légmozgás gyenge marad. Reggelre a Dunántúl legdélebbi tájain párássá válhat a levegő. Hajnalban erős fagyokra kell számítani, az északi völgyekben néhol -15 fok is lehet. Kora délutánra -1 és +3 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön is hasonlóan hideg, télies reggelre ébredhetünk. Napközben már nem lesz zavatalan a napsütés, észak felől egyre többfelé megvastagszik a fátyolfelhőzet, de csapadék nem várható. Többfelé megélénkülhet a nyugatias szél. A maximumok 0 és +4 fok között alakulhatnak.

Pénteken egy hidegfront érkezhet feltámadó északi-északnyugati széllel. Csak elszórtan fordulhat elő gyenge havazás, illetve futó hózápor. Fagyos lesz a reggel, napközben pedig -3 és +4 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet. Szombaton naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk. Említésre méltó csapadék nem várható. Élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. A legamagasabb hőmérséklet -1 és +5 fok között alakulhat.

Megszűnik a havazás

Kedden kezdetben délen, délkeleten helyenként még szállingózhat a hó, illetve gyengén havazhat, majd napközben már említésre méltó csapadék sehol sem várható. Szerdán és csütörtökön nem fog havazni.

Orvosmeteorológia

Kedden időjárási front nem lesz felettünk, de a hideg, fagyos idő miatt továbbra is hidegfronti tünetek jelentkezhetnek.

Jellemző lehet a fejfájás, a vérnyomás-ingadozás, a nehézkes gondolkodás, valamint felerősödhetnek a görcsös és a kopásos jellegű ízületi panaszok is.

Szívpanaszok is jelentkezhetnek, megnő a sztrók és az infarktus veszélye.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

A kismamáknál korábban beindulhat a szülés.

A szeles időben jelentősen romlik hő- és komfortérzetünk, ezért öltözzünk melegen, téliesen! A napos tájakon élők hangulata, közérzete ugyanakkor javulhat.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden kezdetben délen, délkeleten helyenként még szállingózhat a hó, illetve gyengén havazhat, így ezeken a tájakon számítani kell vizes, csúszós, síkos, hókásás, havas, jeges utakra, de a korábbi napok havazásai által érintett tájakon is előfordulhatnak még csúszós, havas, esetleg síkos, jeges útszakaszok.

Napközben már említésre méltó csapadék sehol sem várható.

Az északi-északkeleti szelet még sokfelé kísérhetik élénk, kezdetben helyenként erős lökések, melyek csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

A fagyos reggel miatt indulás előtt érdemes több időt fordítani járművünkre.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:29, szombat | Helyi

Móra Ferenc

1879. július 19.-én Kiskunfélegyházán született Móra Ferenc, a magyar ifjúsági irodalom talán legkiemelkedőbb alkotója, a Horthy-korszak ellenzéki sajtójának egyik legtehetségesebb publicistája.

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.