Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 08. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Szeles, fagyos idő!

Szeles, fagyos idő!

Az ország déli-délnyugati felén még többfelé előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, illetve hózáporok is kialakulhatnak.

Hétfőn Napközben észak-északkelet felől már szakadozni fog a felhőzet. Sokfelé élénk, erős, nyugaton és északkeleten viharos lesz az északias szél, a havazás által érintett tájakon kisebb hófúvás is kialakulhat. Fagyos lesz a reggel, északkeleten néhol akár a -10 fokot is megközelítheti a legalacsonyabb hőmérséklet, majd napközben is csak -6 és +2 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Kedden északkelet felől tovább csökken a felhőzet, legtovább délnyugaton marad felhős az ég. Számottevő csapadék már sehol sem várható. Az északi-északkeleti szél még többfelé élénk, északkeleten erős lesz, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. Kora reggel -13 és -3, napközben -3 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán országszerte derült, napos időre készülhetünk. A légmozgás gyenge marad. Hajnalban erős fagyokra kell számítani, az északi völgyekben néhol -15 fok is lehet. Kora délutánra 0, +2 fok köré melegszik a levegő.

Csütörtökön is hasonlóan hideg lesz a reggel. Napközben észak felől fátyolfelhők érkeznek fölénk, de csapadék ezekből a felhőkből nem várható. Helyenként megélénkül a nyugatias szél. A maximumok -1 és +4 fok között alakulhatnak. Pénteken erős szél kíséretében újabb adag hideg levegő érkezhet.

Kevés hó még hullhat

Hétfőn főként az ország déli-délnyugati felén fordulhat elő többfelé hószállingózás, gyenge havazás, de csak kisebb körzetekben hullhat egy-két centiméter friss hó.

Orvosmeteorológia

Hétfőre a hidegfront elhagyja térségünket, de erős, nyugaton és északkeleten viharos szél kíséretében folytatódik a hideg, fagyos levegő beáramlása, emiatt továbbra is hidegfronti tünetek jelentkezhetnek.

Jellemző lehet a fejfájás, vérnyomás-ingadozás, nehézkes gondolkodás, valamint görcsös panaszok jelentkezhetnek.

A szél miatt ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk.

A kismamáknál korábban beindulhat a szülés.

A szeles időben jelentősen romlik hő- és komfortérzetünk, ezért öltözzünk melegen, téliesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn az orszáég déli-délnyugati felén még többfelé előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, amiatt arrafelé síkosak, csúszósak lehetnek az utak.

Többfelé élénk, erős, nyugaton és északkeleten viharos északias széllökések csökkenthetik jelentős mértékben a járművek menetstabilitását.

A nyugati-délnyugati tájak kivételével napos időszakokra is számíthatunk, ilyenkor érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.