Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 06. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Mediterrán ciklon kavarja fel a hétvégét!

Mediterrán ciklon kavarja fel a hétvégét!

Egy mediterrán ciklon hatására sokfelé kell esőre, záporokra számítani, néhol esetleg az ég is megdörrenhet.

Szombaton Délután nyugaton egyre többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél, az ország más tájain csak helyenként lehetnek élénk széllökések. Hajnalban -1 és +8, napközben 4 és 16 fok között alakul a hőmérséklet, délen, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket.

Vasárnap a keleti tájakon csak kezdetben eshet az eső, máshol viszont többfelé számíthatunk esőre, nyugaton, északnyugaton és északon pedig havas esőre, havazásra válthat a csapadék, de több tájegységünkön átmenetileg ónos eső is várható. Többfelé erős, viharos lesz az északias szél. Reggel -1 és +7 fok közötti értékeket mérhetünk, majd délelőtt csupán egy-két fokot emelkedhet a hőmérséklet, de lesznek olyan tájaink is, ahol reggeltől kezdve hűlni fog a levegő. Délután erős lehűlés érkezik. A maximumok -2 és +11 fok között alakulhatnak.

Hétfőn még több tájegységükön előfordulhat kisebb havazás, illetve hózáporok is kialakulhatnak, majd késő délután észak felől csökkenni kezd a felhőzet. Sokfelé erős, viharos lesz az északi-északnyugati szél. Fagyos lesz a reggel, helyenként -10 fok köré hűlhet a levegő, majd napközben is csak -6 és 0 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Kedden és szerdán felhők szinte nem is lesznek az égen, csupán kedden kezdetben lehetnek még felhősebb tájak délen. Csapadék sehol sem várható. Kedden még sokfelé élénk, erős lesz az északias szél. Reggelente helyenként erős fagyra is számítani kell. Kedden -5 és +2, szerdán -1 és +4 fok között alakulhatnak a maximumok.

Vasárnap újra havazhat

Szombaton az ország legnagyobb részén még folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő, havazás ezen a napon még nem várható. Télies fordulat vasárnap érkezik, ekkor nyugat-északnyugat felől egyre többfelé váltja majd havazás az esőt.

Orvosmeteorológia

Szombaton a nap nagy részében melegfronti hatásra kell számítani, így az érzékenyek körében fejfájás, migrén, keringési- és szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, dekoncentráltság, tompaság egyaránt jelentkezhet.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, alvászavar is előfordulhat.

A szelesebb nyugati tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet, illetve előtérbe kerülhetnek a görcsös és ízületi panaszok is.

A borongós, csapadékos idő miatt romlik hő- és komfortérzetünk, kedvtelenek, lehangoltak lehetünk.

Szombat este, éjjel pedig nyugat-északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik.

Öltözzünk rétegesen, a hűvösebb tájakon melegen, továbbá immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton egy mediterrán ciklon hatására sokfelé kell esőre, záporokra számítani, emiatt vizes, csúszós utakkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban jelentősebb mértékben romolhatnak a látási viszonyok, helyenként vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Délután nyugaton egyre többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél, az ország más tájain csak helyenként lehetnek élénk széllökések, melyek ronthatják a járművek menetstabilitását.

Hajnalban, reggel egyes tájainkon pára, köd okozhat korlátozott látási viszonyokat.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.