Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 24. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Húszéves a Mikszáth Társaság

Húszéves a Mikszáth Társaság

Huszadik születésnapját ünnepelte a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság; a szombati ünnepséget a Nógrád megyei Horpácson, Mikszáth Kálmán falujában tartják.

Az író szobránál megemlékeztek a társaság megalakulására, és Mikszáth-emlékfát is ültettek a parkban. A program a faluházban folytatódott, ahol közgyűlést tartottak, műsort adtak a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium diákjai.
A Mikszáth Kálmán Társaság 1993-ban jött létre Salgótarjánban. Jelenleg 390 tagjuk van, többségük Nógrád megyei, de sokan vannak Budapestről, Romániából, Ausztriából, Svájcból és Hollandiából is.
Az alapszabályában a Mikszáth-életmű védelmét, gazdagítását célul kitűző társaság díszelnöke haláláig Sütő András író volt, örökös elnöke Praznovszky Mihály irodalomtörténész-muzeológus, Mikszáth-kutató.
Évente három nagy rendezvénye van a társaságnak: január 16-án országszerte megemlékeznek az író születésnapjáról, május 28-án Budapesten, Mikszáth sírjánál gyűlnek össze, ahol emlékműsort adnak és koszorúznak, valamint október 3-án Horpácson találkoznak, amikor Kálmán napon emlékeznek az íróra.
Kiemelt feladatuk volt 1997-ben Mikszáth születése 150. évfordulójának megünneplése. A Kárpát-medence számos helyén állítottak emlékjeleket Mikszáthnak, ezzel is terjesztve az író hírnevét. Kezdeményezői és támogatói voltak az író felesége, Mauks Ilona szobrának felállításában, illetve állandó kiállításának létrehozásában Mohorán, ahol a helyi Ilona-napot is meghonosították.
Elindították a társaság kiskönyvtárát, a sorozatban már kilenc kötet jelent meg. Megalapították a Mikszáth-óra díjat, melyet alkalmanként annak a magyar irodalomtudósnak adnak át, akinek munkásságában központi szerepet tölt be Mikszáth Kálmán életművének kutatása, bemutatása. Rendszeresen megszervezik a Mikszáth nevét viselő iskolák találkozóját azzal a céllal, hogy a fiatalok körében is kialakuljon az író iránti tisztelet.
Nógrád megye közgyűlése 2013-ban a húsz esztendős Mikszáth Társaság munkáját a megye legrangosabb kitüntetésével, a Madách-díjjal ismerte el.

Címkék: Mikszáth Kálmán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...