Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2021. Július 11. 11:43, vasárnap | PR

Hőségben fokozottan fontos az olajcsere

Hőségben fokozottan fontos az olajcsere

A mostani extrém hőségben az autónk is kicsivel több törődést igényel, hogy meg is érkezzünk vele rendben az úticélunkhoz. Az olajcsere és a hűtővíz szintje és hőfoka a két legfontosabb, amire mindig figyelni kell.

A motorolaj a kocsi alkatrészeinek kenéséért felelős. Megakadályozza, hogy a mozgó alkatrészek egymást súrolva kopjanak és ezáltal meghibásodjanak. A megfelelő időközönként elvégzett, rendszeres olajcsere meghosszabbítja az autó élettartamát és kivéd számtalan balesetveszélyes helyzetet. Megmutatjuk, miért érdemes figyelni az olajra.

Hány fokos a motorolaj?

A motorolajokat úgy tervezték, hogy magas hőfokon érjék el a maximális hatásfokukat. Ahhoz, hogy a motorolajban lévő kenőanyagok rendesen kifejthessék hatásukat, legalább 80 fokot el kell érniük.

Attól függően, hogy a kocsi melyik részéről beszélünk, a motorolaj hőmérséklete változik. A főtengely csapágyában például 100-170 fok közötti a hőmérséklet, de a dugattyúk műszaki rendszerében akár 180-330 fokra is felmehet. Ez szépen mutatja, hogy a motorolajok igen magas hőmérsékleten is remekül működnek.

Ami mégis gondot okoz

Az olajcserére normál időjárási körülmények között is szükség van, mert az autó mozgóalkatrészei elképesztő sebességgel működnek és a legjobb kenőanyag sem tudja megakadályozni, hogy mikroszkopikus méretű fémdarabkák csiszolódjanak le a felületükről. Ezek, és a rendszerbe elkerülhetetlenül bekerülő apró por- és koszszemcsék idővel elpiszkolják az olajat. A koszos olaj nem tölti be megfelelően a feladatát és az elkoszolódási folyamat egy idő után exponenciálisan romlik.

Olajcsere nyáron

Nem nehéz belátni, hogy a fent említett hőfokon az autóban a motorolaj folyamatosan párolog. A nyári melegben ezek a hőmérsékletek tovább emelkednek, így a párolgás folyamata is sokkal gyorsabb. Ehhez járul, hogy nyáron gyakran utazunk nagy távolságokra például nyaralni, kirándulni vagy családot látogatni. A huzamosabb ideig autópályán való közlekedés nagy sebességgel még tovább rontja a helyzetet.

A legfontosabb

Időjárástól függetlenül rendszeresen ellenőrizzük a kocsi motorolaj szintjét! Az elégtelen motorolaj rendkívül balesetveszélyes és tönkre teheti az egész motort is.

Az olajcserére modernebb autókban 20-25 ezer kilométerenként, öregebb autókban ennél gyakrabban van szükség.

Ha hosszabb útra indulunk, érdemes egy olajcserét elvégezni, de ha ez nem megoldható, gondoskodjunk róla, hogy az olaj a maximális szintig fel legyen töltve a kocsiban.
Figyeljünk rá, hogy a kocsiban lévő olajnak megfelelő olajjal töltsünk után! Olajcsere alkalmával vásároljunk egy doboz pót olajat, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 16:58, péntek | PR

K&H: kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

21 százalékos éves árváltozást mutat a gyerekinflációs kosár

2023. Január 31. 15:55, kedd | PR

Új év, új kezdet, új munkahely? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak a munkahely váltás előtt!

Sokan kötik valamilyen dátumhoz, születésnaphoz vagy egy új esztendő kezdetéhez az életüket tudatosan érintő változásokat.

2023. Január 30. 12:43, hétfő | PR

Felújították és átadták a Jánosik Kft. irodaházát

Ünnepélyes keretek között, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő jelenlétében adták át a Jánosik Kft. 350 millió forintból felújított és korszerűsített irodaházát

2023. Január 26. 18:37, csütörtök | PR

Díjat nyert a VALMAR #challenge

Tavaly ősszel látott napvilágot a #stabiloszinesszavak kihívás a TikTokon, amellyel kéz a kézben megszületett a VALMAR egyik legújabb dala.