Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Július 11. 11:43, vasárnap | PR

Hőségben fokozottan fontos az olajcsere

Hőségben fokozottan fontos az olajcsere

A mostani extrém hőségben az autónk is kicsivel több törődést igényel, hogy meg is érkezzünk vele rendben az úticélunkhoz. Az olajcsere és a hűtővíz szintje és hőfoka a két legfontosabb, amire mindig figyelni kell.

A motorolaj a kocsi alkatrészeinek kenéséért felelős. Megakadályozza, hogy a mozgó alkatrészek egymást súrolva kopjanak és ezáltal meghibásodjanak. A megfelelő időközönként elvégzett, rendszeres olajcsere meghosszabbítja az autó élettartamát és kivéd számtalan balesetveszélyes helyzetet. Megmutatjuk, miért érdemes figyelni az olajra.

Hány fokos a motorolaj?

A motorolajokat úgy tervezték, hogy magas hőfokon érjék el a maximális hatásfokukat. Ahhoz, hogy a motorolajban lévő kenőanyagok rendesen kifejthessék hatásukat, legalább 80 fokot el kell érniük.

Attól függően, hogy a kocsi melyik részéről beszélünk, a motorolaj hőmérséklete változik. A főtengely csapágyában például 100-170 fok közötti a hőmérséklet, de a dugattyúk műszaki rendszerében akár 180-330 fokra is felmehet. Ez szépen mutatja, hogy a motorolajok igen magas hőmérsékleten is remekül működnek.

Ami mégis gondot okoz

Az olajcserére normál időjárási körülmények között is szükség van, mert az autó mozgóalkatrészei elképesztő sebességgel működnek és a legjobb kenőanyag sem tudja megakadályozni, hogy mikroszkopikus méretű fémdarabkák csiszolódjanak le a felületükről. Ezek, és a rendszerbe elkerülhetetlenül bekerülő apró por- és koszszemcsék idővel elpiszkolják az olajat. A koszos olaj nem tölti be megfelelően a feladatát és az elkoszolódási folyamat egy idő után exponenciálisan romlik.

Olajcsere nyáron

Nem nehéz belátni, hogy a fent említett hőfokon az autóban a motorolaj folyamatosan párolog. A nyári melegben ezek a hőmérsékletek tovább emelkednek, így a párolgás folyamata is sokkal gyorsabb. Ehhez járul, hogy nyáron gyakran utazunk nagy távolságokra például nyaralni, kirándulni vagy családot látogatni. A huzamosabb ideig autópályán való közlekedés nagy sebességgel még tovább rontja a helyzetet.

A legfontosabb

Időjárástól függetlenül rendszeresen ellenőrizzük a kocsi motorolaj szintjét! Az elégtelen motorolaj rendkívül balesetveszélyes és tönkre teheti az egész motort is.

Az olajcserére modernebb autókban 20-25 ezer kilométerenként, öregebb autókban ennél gyakrabban van szükség.

Ha hosszabb útra indulunk, érdemes egy olajcserét elvégezni, de ha ez nem megoldható, gondoskodjunk róla, hogy az olaj a maximális szintig fel legyen töltve a kocsiban.
Figyeljünk rá, hogy a kocsiban lévő olajnak megfelelő olajjal töltsünk után! Olajcsere alkalmával vásároljunk egy doboz pót olajat, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.