Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 07. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI/OMSZ/NNK

Hőség: A jövő hét elején 36-37 Celsius-fok lehet!

Hőség: A jövő hét elején 36-37 Celsius-fok lehet!

Érkezik az idei nyár második hőhulláma: a jövő hét elején már 36-37 Celsius-fokot is elérhet a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délutáni jelentéséből.

Másodfokú hőségriasztás lép életbe hétfőtől szerdáig

A Nemzeti Népegészségügyi Központ
és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös

KÖZLEMÉNYE

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során 9 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, hogy vezessenek óvatosan. Fokozottan figyeljünk egymásra!

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető lesz a lakosság azonnali és hatékony tájékoztatása érdekében. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Kiss-Szabó Zsanett meteorológus elmondta: továbbra is a mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, ezáltal egyre nagyobb területre szubtrópusi levegő áramlik, és ez a meleg, forró levegő Magyarország területét is el fogja érni.
Így az előttünk álló időszakban hőségre, kánikulára kell majd készülni. A mediterrán térségben lesz a legmelegebb kontinensünkön, arrafelé a 40 fok feletti hőmérsékletek sem lesznek kizártak - tette hozzá.
Mint mondta, a melegedés a jövő hét első felében is folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A jövő hét közepén azonban egy gyenge hidegfront, illetve hullámzó frontrendszer alakulhat ki a Kárpát-medence környezetében, amelyek mérsékelhetik a meleget, de ezek pályája még bizonytalan.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre Győr-Moson-Sopron, Pest, Fejér, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki magas középhőmérséklet miatt, ezekben a vármegyékben a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az ország többi részén - Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével - esőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben a várhatóan 25 fok feletti középhőmérséklet miatt.
A meteorológiai szolgálat szerint vasárnap délután 29-34 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn 31 és 36 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban, kedden és szerdán pedig már 30-37 fok, miközben hajnalban is csak 16-23 fok közé hűl a levegő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.