Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 05. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/VISKÁRDI PÉTER

Hevesebb viharok is jöhetnek!

Hevesebb viharok is jöhetnek!

Éjszaka, majd szombat napközben és este is sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra,

Harmadfokú (piros) meteorológiai riasztás kiadva 3 vármegye területére!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt Harmadfokú (piros) riasztást adott ki Heves vármegye, Nógrád vármegye, Pest vármegye területére.
Az érintett területen Fokozott veszély! Heves zivatarok várhatók! A zivatarokat kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent!
Megyék: Heves, Nógrád, Pest

Szombatra Virradó helyenként erős viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. Egyes tájainkon tartós eső is kialakulhat. Hoszabb időszakokra a Dunától keletre süthet ki a nap. Sokfelé élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet a szél. Hajnalban 15 és 24 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet, nyugaton, északnyugaton frissülhet fel a levegő. Napközben a maximumok 20 és 36 fok között alakulhatnak, nyugaton lesz hűvösebb, keleten még kitart a kánikula.

Vasárnap sok felhő lesz felettünk, és többfelé számíthatunk időnként esőre, záporokra, zivatarokra. Északkeleten a délnyugati, máshol a nyugati-északnyugati szelet kísérhetik élénk, erős, helyenként viharos lökések. Mindenhol megszűnik a hőség, a legmelegebb órákban 19-25 fokra van kilátás.

Hétfőn már sokfelé kisüthet a nap, de még mindig számítani kell futó záporok, zivatarok kialakulására többfelé az országban. Élénk, erős, helyenként viharos lehet a nyugati-északnyugati szél. Hűvös lesz a hajnal, délutánra pedig 19 és 26 fok közé melegedhet a levegő.

Kedden és szerdán több órára mindenhol kisüthet a nap, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb kedden fordulhat elő északnyugaton és északkeleten egy-egy gyenge futó zápor. Kedden még többfelé élénk lehet az északnyugati szél. Kedden 21 és 26, szerdán 23 és 28 fok között alakulhatnak a maximumok.

Orvosmeteorológia

Szombaton az ország nagy részén hidegfronti hatás érvényesül, de keleten még kitart a kánikula.

Emiatt fejfájás, vérnyomásproblémák és görcsös panaszok is jelentkezhetnek.

Nehéz nap vár az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőkre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Lehűlés veszi kezdetét, ezért felerősödhetnek az ízületi panaszok is.

A kismamáknál könnyebben beindulhat a szülés.

A fülldet idő miatt légszomj, nehézlégzés és rosszullét is előfordulhat.

Zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, nekik érdemes ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.

A keleti tájakon a kánikula hatására viszont még migrén, dekoncentráltság, tompaság is jelentkezhet.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős, illetve a nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék magas
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű közepes
Gombák magas
Indul a parlagfűszezon

A következő napokban az esőzések hatására átmenetileg csökkenhet a pollenterhelés.

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, de helyenként elérheti a magas szintet is.

A csalánfélék pollenjei közepes-magas szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.