Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2024. Augusztus 04. 08:15, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Helyenként zápor kialakulhat.

Helyenként zápor kialakulhat.

A napsütést többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők.

Vasárnap Elsősorban a Dunántúlon, a középső tájakon, valamint északon alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok. Többfelé élénk lesz az északnyugati szél. Friss lesz a hajnal, a legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 17 fok között alakul, majd délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Hétfőn változóan napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, és több tájegységünkön is kialakulhatnak futó záporok, zivatarok. Sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a nyugati-északnyugati szelet. Reggel 11 és 19, délután 25 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden sok napsütésre számíthatunk, de északkeleten még erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és errefelé egy-egy futó zápor is kialakulhat. Helyenként megélénkül az északi-északnyugati szél. Reggelre felfrissül a levegő, majd délután 25-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerdán túlnyomóan napos időben lesz részünk, számottevő csapadék sehol sem várható. Csak néhol élénkülhet meg a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul.

Csütörtökön a napsütést már gyakrabban zavarhatják felhők, és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Többfelé megélénkülhet az északnyugati szél. Délutánra 30 és 36 fok közé melegedhet a levegő.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony
Üröm alacsony

Gombák közepes


Elindult a parlagfű pollenszezonja

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak.

Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja már országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, az Alföldön helyenként pedig már magas koncentrációban is előfordulhat.

A csalánfélék és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélék, az útifű és a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony-közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Vasárnap időjárási front nem lesz felettünk, de a hűvös hajnali, reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos- és a görcsös jellegű panaszok, illetve könnyebben meg is fázhatunk.

Nagy lesz a napi hőingás, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok és szívproblémák is jelentkezhetnek.

A záporokkal, zivatarokkal érintett tájakon fülledtebbé válik a levegő, emiatt légzőszervi panaszok is előfordulhatnak, valamint átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, így nekik ezeket az időszakokat érdemes zárt térben tölteni.

A napos tájakon és időszakokban 10 és 16 óra között erős, olykor nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap elsősorban a Dunántúlon, a középső tájakon, valamint északon alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok, így a közlekedőknek számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra is.

Az intenzívebb gócokban vízátfolyások, viharos széllökések nehezíthetik a közlekedést, valamint hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság.

Zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk lesz az északnyugati szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 08:15, hétfő | Helyi

Helyenként zápor, zivatar kialakulhat.

A napos időszakok mellett többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön is kialakulhatnak futó záporok, zivatarok, de helyenként hevesebb viharok is lecsaphatnak.

2024. Augusztus 05. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Augusztus 04. 09:00, vasárnap | Helyi

Kumho FIA TCR World Tour & TCR Dél-Amerika.

Ehrlacher és Cardoso megszerezte a pole pozíciókat az El Pinarban

2024. Augusztus 04. 06:48, vasárnap | Helyi

A leggazdagabb magyar családok

A Sina család nélkül nem biztos, hogy ma áll a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia. Azonban a mesés vagyont az utódok egytől-egyig eltapsolták, így eltűnt a XIX. század legnagyobb családi cégbirodalma.