Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 19. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Havazás jön!

Havazás jön!

Egy markáns hidegfront hatására újabb csapadéktömb érkezik, hajnalban, reggel az esőt északnyugat, észak felől egyre többfelé váltja majd fel havas eső, havazás.

Pénteken Délután viszont egyre kevesebb helyen fog havazni, estére az ország nagy részén megszűnik a csapadékhullás. Az északi-északnyugati szelet élénk, erős, kezdetben viharos lökések kísérik, helyenként hófúvás sem kizárt. Hajnalban -3 és +5 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lesz enyhébb a reggel. Délután a legmagasabb hőmérséklet -1 és +3 fok között alakul.

Szombaton napos, száraz időben lesz részünk. Az északnyugati szél a Dunántúlon és északon helyenként még élénk lehet. Fagyos lesz a reggel, a hóval borított, szélvédett tájakon néhol -10 fok alatti minimumokat is mérhetünk. Napközben 1-5 fokra van kilátás.

Vasárnap a nap első felében országszerte napos időre számíthatunk, majd délután a Dunántúl és az északi tájak fölé felhők érkeznek, de csapadék nem várható. Az Alpokalján élénk lehet a délies szél. Fagyos lesz a reggel, helyenként ismét -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Délutánra 2 és 7 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő délután nyugat felől megvastagszik a felhőzet, de csak késő este érkezhet északnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék. A délies szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A reggel fagyos lesz, napközben pedig 2-8 fokra van kilátás.

Kedden kezdetben keleten és délen számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra, majd átmeneti csapadékszünetet követően délután északnyugaton és északon eredhet el az eső. Helyenként élénk lesz a szél. A legmagasabb hőmérséklet 4 és 11 fok között alakulhat.

Hójelentés

Eplény 90 cm
Kékestető 1 cm
Mátraszentistván 90 cm
Sátoraljaújhely 20 cm
Visegrád 25 cm

Pénteken havazás jön

Pénteken egy újabb csapadéktömb érkezik, hajnalban, reggel az esőt északnyugat, észak felől egyre többfelé váltja majd fel havas eső, havazás. Napközben többfelé fog havazni. Helyenként 5 cm körüli hóréteg is kialakulhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken egy erős hidegfront érkezik, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, keringési- és görcsös panaszok, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás és ízületi panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

A szeles idő miatt fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Nő a sztók és az infarktus kialakulásának kockázata.

A borongós, csapadékos, szeles időben alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, lehangoltak, kedvtelenek lehetünk.

Öltözzünk melegen, téliesen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken egy újabb csapadéktömb érkezik, hajnalban, reggel az esőt északnyugat, észak felől egyre többfelé váltja majd fel havas eső, havazás, és napközben is sokfelé számíthatunk még havazásra, emiatt vizes, csúszós, síkos, latyakos, havas, esetleg jeges utakra is fel kell készülni.

Az északi-északnyugati szelet élénk, erős, kezdetben viharos lökések kísérik, így jelentős mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

Helyenként hófúvás sem kizárt, ami miatt rosszak lehetnek a látási viszonyok.

Az időjárás hatással lehet a reakcióidőre, kiemelt figyelem kell az utakon.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.