Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. November 23. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Habsburg Ottó centenáriumát ünneplik Salgótarjánban

Habsburg Ottó centenáriumát ünneplik Salgótarjánban

Emléknapot tart a Nógrádi Történeti Múzeum ma Habsburg Ottó (1912-2011), a Páneurópai Unió elnöke, az Európai Parlament tagja születésének századik évfordulója alkalmából.

A salgótarjáni emléknap rendhagyó történelemórával kezdődik, amelyet Habsburg György, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Habsburg Ottó másodszülött fia tart diákoknak és felnőtteknek. Órájára mintegy kétszáz érdeklődő jelezte részvételi szándékát – mondta Szirácsik Éva, a múzeum igazgatója az MTI-nek.
Ezután megnyitják a "Habsburg Ottó Nógrádban" című kiállítást, és bemutatják az azonos című kiadványt is. Mindkettő a jeles személyiség Nógrád megyei látogatásait megörökítő dokumentumokat tartalmazza.
Ezután azon települések képviselői emlékeznek a Páneurópai Unió elnökére, amelyeken megfordult 1990 és 2009 között. Salgótarjánban és Hollókőn kétszer is járt, volt Bánkon, Pásztón, Szécsényben, Balassagyarmaton, utolsó nógrádi látogatását 2009-ben tette Karancsságra. Útjain fórumokat tartott, tájékozódott a megyében élők életéről. Bánkon 1992-ben, Szécsényben 1997-ben kapott díszpolgári címet.
Nógrád megyei látogatásaira gyakran kísérték el családtagjai. "Élete végéig megőrzött szellemi frissessége, nemzetközi keretekben való gondolkodása, jelentős történelmi tapasztalata és életbölcsessége éppúgy népszerűvé tette a nógrádiak körében, mint személyisége, közvetlensége, nyitottsága, nem utolsó sorban pedig büszkén vállalt magyarsága, római keresztény hite" – olvasható a Szirácsik Éva által szerkesztett kiadványban.

Címkék: habsburg ottó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 10:45, csütörtök | Helyi

Tíz perc alatt kétszer!!!

Dejtár belterületén rövid idő alatt kétszer is túllépte a megengedett sebességhatárt egy autó vezetője.

2024. Július 18. 08:55, csütörtök | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 18. 08:49, csütörtök | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 18. 08:38, csütörtök | Helyi

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord.

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.