Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Október 29. 13:12, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Gyermekek lettek rühesek Karancskesziben

Gyermekek lettek rühesek Karancskesziben

Tiltakozó levelet írt a Nógrád megyei Karancskesziben több szülő, mert gyerekeik rühesek lettek: öt óvodás és tizenhárom iskolás gyermek fertőződött meg.

Az M1 híradóban megszólaló egyik szülő, Baranyi Szabolcsné szerint kisfia az iskolában kapta el a betegséget. Mint mondta, annyira megrémült, hogy mindkét gyermekét rögtön átíratta egy másik intézménybe. A faluban több gyerek is megfertőződött. A szülők szerint szünet elrendelésével kellett volna megállítani a betegség terjedését, a hivatal szerint azonban nem.
Dr. Pálosi Béla kistérségi tisztifőorvos azt mondta: nem kell bezárni sem az óvodát, sem az iskolát, mert mindkét intézményben folyamatosan fertőtlenítettek és a háziorvos is gyógyította, kezelte a betegeket és azokat is, akik érintkeztek a gyerekekkel. A betegség ugyanis érintkezéssel terjed, ezért a fertőzöttek családtagjait is kezelni kell, a legfontosabb azonban az alapos tisztálkodás.
- A rühesség rossz higiénés és rossz szociális körülmények között fordul elő, közös ágyneművel, közös ruhaneművel, valamint testi kontaktussal terjed – közölte Dr. Tranker Margit, a Szent Lázár Megyei Kórház bőrgyógyász főorvosa.
A szülők egy csoportja levelet írt az önkormányzatnak, és határozottabb fellépést követelnek a helyhatóságtól, de a falu polgármestere szerint eddig is mindent megtettek, amit lehetett.
Kurunczi István polgármester elmondta: az önkormányzat biztosítja a szociálisan hátrányos helyzetű családok részére a gyógyszerkiváltás lehetőségét 50 százalékban, vagy teljesen, amennyire erre rászorultak. Hozzátette: a vöröskereszttel is felvették a kapcsolatot, hogy a ruházat és az ágynemű cseréje megtörténjen.
Az egészségügyi szolgálat folyamatosan ellenőrzi a fertőzött családokat, a legtöbbet ugyanis ők tehetik a betegség megszüntetéséért - az előírások betartásával és a gyógyszerek rendszeres használatával.

Képünk illusztráció.

Címkék: rühes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 06:21, csütörtök | Helyi

Nagy László költő utolsó üzenete a jövőnek videón

Nagy László költészetéből már a hatvanas években több mondat, verssor vált szállóigévé. A Ki viszi át a szerelmet című versről kis túlzással azt állíthatjuk,

2024. Július 17. 20:30, szerda | Helyi

A cél: két évről két hónapra rövidíteni az egészségre iszonyúan kockázatos Mars-utazást

A NASA a következő évtizedben tervez űrhajósokat küldeni a Marsra. A jelenlegi technológiával az oda-vissza utazás évekig tart és ez, meg az elnyúló sugárdózis roppant megterhelésnek teszi ki az embert.

2024. Július 17. 17:55, szerda | Helyi

Tolnay Klári

110 éve, 1914-ben ezen a napon született Tolnay Klári – Tolnay Rozália, Rózsi néven. Gyerekkorában Mohorán egy nógrádi kis faluban éltek. Édesapja, Tolnay Lajos a Ganz-Mávag építészmérnökeként örökölte

2024. Július 17. 17:00, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.