Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2012. Július 28. 09:27, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Így van tele motorcsónakkal a Balaton

Így van tele motorcsónakkal a Balaton

Trükkökkel szereznek sokan engedélyt jachtjaiknak a Balatonon. A motoros hajókat több mint egy évtizede törvény tiltotta ki a tóról.

Sokan azonban vízi taxiként jegyeztetik be hajójukat, de az is előfordul, hogy vitorlásegyesületet alapítanak, így motorcsónakjuk – a hivatalos megfogalmazás szerint legalábbis – kísérőhajóként mentesül a tiltás alól.

A Balatonon csak a vízi mentők, a vitorlásegyesületek, vagy a vízi taxit üzemeltető társaságok használhatnak motorcsónakot, ezért sokan trükköznek és így jegyeztetik be a járműveket.

– A kikötőinkben is látok még olyan, két-három emeletes hajót, amiknek a tetejéről kíváncsi lennék, hogyan tudnának akár egy mentést végrehajtani. Gyakorlatilag alkalmatlanok erre, ennek ellenére az engedélyt mégis megkapják – jelentette ki a Balatoni Hajózási Sport Egyesület edzője, Dániel Gábor
Többen papíron létező vízi taxi céget is létrehoznak a cél érdekében. A Balatoni Hajózási Zrt. egy 13 személyes jachtot üzemeltet vízi taxiként. A cég állomásfőnöke, Kovács Miklós azt mondja: kevés legális konkurenciájuk van, mert az engedély megszerzése nem egyszerű.

Az engedélyeket a Nemzeti Közlekedési Hatóság adja ki évente, a rendeltetésszerű használatot pedig a vízi rendészet ellenőrzi. Bár a trükközőket nehéz kiszűrni, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének elmondása szerint a visszaélések száma az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent: míg egy évtizede több mint 100 motorcsónak volt vízi mentőként bejegyezve a tavon, addig ma már csak 30.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:58, péntek | Belföld

A veszprémi helyi közlekedésben áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza

A veszprémi helyi közlekedésben áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza, a V-Busz Kft. három elektromos járművel zöldíti a város közösségi közlekedését.

2024. Augusztus 02. 07:55, péntek | Belföld

Hétvégén meleg idő várható, záporokkal, zivatarokkal

Hétvégén meleg idő várható, de több helyen kialakulhat zápor, zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Augusztus 02. 07:46, péntek | Belföld

Dömötör Csaba: évi 60-80 milliárd forintot hozhat az országnak a reptér

A becslések szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a jövőben évente akár 60-80 milliárd forintot hozhat az országnak - írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

2024. Augusztus 01. 07:50, csütörtök | Belföld

OKF: ma indulnak a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába

Csütörtök reggel indulnak azok a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába, akik segítenek az erdőtüzek megfékezésében.