Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 03. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Fülledt, meleg nyári idő!

Fülledt, meleg nyári idő!

Túlnyomóan napos időre van kilátás időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőkkel.

Csütörtökön Záporok, egy-egy zivatar elszórtan a Dunántúlon és északon fordulhat elő. A Dunántúl nyugati és északi felén az északias, máshol a délnyugati szelet kísérhetik élénk, erős lökések. A csúcshőmérséklet 24 és 35 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva lesz egyre melegebb.

Pénteken az ország nagy részén sok napsütés ígérkezik, több felhő az északi, északnyugati tájak fölött lehet. Eleinte ezeken a tájakon, délután elszórtan másutt is számíthatunk záporokra, zivatarokra, néhol hevesebb vihar nem kizárt. Napközben nagy lehet a hőmérsékleti kontraszt, a Dunántúlon és északon 23-29, máshol 30-37 fok valószínű. A légmozgás főként zivatarok környezetében támadhat fel.

Egy hullámzó hidegfront hatására Szombatra virradó éjszaka, majd szombat napközben sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, helyenként erős viharokra. Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet a szél. 20 és 34 fok között alakulnak a maximumok, nyugaton lesz hűvösebb, keleten még kitart a kánikula.

Vasárnap főként a Dunától keletre lehet még eső, zápor, zivatar, majd délután a keleti, északkeleti tájakra szorul vissza a csapadék, mögötte nyugat felől kisüt a nap. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A kánikula mindenhol megszűnik, 21-27 fok között alakulhatnak a legmagasabb értékek.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön egy hullámzó front közelíti meg északnyugat felől hazánkat, így északnyugaton hidegfronti, keletebbre a meleg idő miatt még melegfronti panaszok jelentkezhetnek.

Általános lehet a fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás, koncentrációs-zavar, valamint görcsös panaszok jelentkezhetnek, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok.

A napos idő viszont jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

10 és 16 óra között a napos időben az UV-sugárzás többfelé elérheti a nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék magas
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű alacsony
Gombák extrém
Erősödő pollenterhelés

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja többfelé már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pollenjei közepes-magas szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen a pázsitfűfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.