Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2024. Augusztus 19. 08:25, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Fülledt idő helyenként záporral, zivatarral.

Fülledt idő helyenként záporral, zivatarral.

A napsütést többfelé zavarhatják gomolyfelhők, és több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként futó záporok, zivatarok.

Hétfőn Sokfelé megélénkül a szél, a Dunántúlon erős északi-északnyugati széllökésekre is számítani kell. Hajnalban 16 és 24, délután 29 és 39 fok között alakul a hőmérséklet, az Alföldön továbbra is a hőség lesz a jellemző.

Kedden, államalapításunk ünnepén is sokat süt majd a nap, de többfelé erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és főként a délutáni és kora esti órákban alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok. Napközben többfelé élénk, helyenként erős lesz az északkeleti-keleti szél. Délutánra 30 és 38 fok közé melegszik a levegő.

Szerdán sem lesz zavartalan a napsütés, több tájegységünkön időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Nyugaton, északnyugaton maradhat szárazabb az idő. Sokfelé élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 28 és 36 fok között alakul.

Csütörtökön és pénteken jelentős csapadék már sehol sem várható, de időnként még felhők zavarhatják a napsütést. Csütörtökön többfelé élénk, északkeleten erős lehet az északias szél, majd.

Péntekre mindehol mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön 26 és 33, pénteken 28 és 34 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Pollenjelentés


Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony
Csalánfélék magas

Libatopfélék alacsony
Kenderfélék közepes

Parlagfű magas
Üröm alacsony
Gombák magas


Parlagfű

A hőség miatt jelentősen fokozódik a parlagfű pollenszórása.

A következő napokban országszerte magas, a középső és keleti tájakon nagyon magas tartományban alakulhat a pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A csalánfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben.

A kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas, az ürömé és a libatopféléké alacsony-közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Hétfőn összetett időjárási helyzetben lesz részünk, ugyanis még sokfelé a kánikula lesz a meghatározó, ugyanakkor a magasban egy gyenge hidegfront is áthalad felettünk.

Sokfelé fülledt lesz az idő, ami szintén nem segít.

Az említett időjárási helyzet miatt elsősorban szív- és legzőszervi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák jelentkezhetnek.

Nagy lesz a sztrók és az infarktus kockázata, ugyanakkor szédülés, rosszullét is jelentkezhet.

Fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

A hidegfront csak kevésbé fogja éreztetni hatását, de a hidegfrontra fokozottan érzékenyek körében görcsös panaszok és fejfájás is előfordulhat.

A szelesebb tájakon élők fokozódó fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak.

Továbbra is nagyon magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, könnyen túlhevülhet testünk.

A meleg éjszakák miatt pedig még kialvatlanabbak, fáradtabbak lehetünk.

A zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások tünetei.

A napos időben 10 és 16 óra között mindenhol erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként futó záporok, zivatarok, emiatt vizes, csúszós útszakaszokra is számítani kell.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, illetve vízárfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Sokfelé megélénkül a szél, a Dunántúlon erős északi-északnyugati széllökésekre is számítani kell, viszont zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, így jelentősebb mértékben is csökkenhet a járművek menetstabilitása.

A napos időszakokban és tájakon érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A kánikulában tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 08:15, hétfő | Helyi

Harmadfokú hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.

2024. Augusztus 19. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Augusztus 18. 11:43, vasárnap | Helyi

Súlyos a helyzet az osztrák Alpokban

A klímaválság miatti károk megnehezítik a fenntartást, az Osztrák Alpesi Szövetség 95 millió eurós segélycsomagot követel a kormánytól. Segélyhívás az Alpokból: Mentsük meg a hegyi menedékházakat és túraösvényeket!

2024. Augusztus 18. 11:24, vasárnap | Helyi

Ennyit kell aludnod, hogy megelőzd az Alzheimer-kórt

A túl kevés és rossz minőségű alvás miatt felgyorsulhat az Alzheimert okozó amiloid-béta plakkok képződése – derült ki egy friss ausztrál kutatásból.