Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2024. Augusztus 18. 11:24, vasárnap | Helyi
Forrás: egeszsegkalauz/Murdoch University/hazipatika/N.M.M./Stephanie Rainey-Smith/web/zsuffa

Ennyit kell aludnod, hogy megelőzd az Alzheimer-kórt

Ennyit kell aludnod, hogy megelőzd az Alzheimer-kórt

A túl kevés és rossz minőségű alvás miatt felgyorsulhat az Alzheimert okozó amiloid-béta plakkok képződése – derült ki egy friss ausztrál kutatásból.

Naponta több mint hat óra minőségi alvás segíthet megelőzni vagy lassítani az Alzheimer-kór előrehaladását – számol be a Murdoch University kutatásának eredményeiről az Orvostovábbképző szemle.

Fontos hogy jól és eleget aludj! Fotó: Getty Images

Már jóval a tünetek előtt elkezdődik

“Az Alzheimer-kór egy olyan betegség, amelyet rendszerint az idősebbeknél diagnosztizálnak, ugyan, de amelynek kóros folyamatai már sokkal korábban megkezdődnek. Jelenleg nem ismert a betegség gyógymódja, de kutatásunk azt sugallja, hogy a személyre szabott alvásjavító beavatkozások késleltethetik vagy megelőzhetik a tünetek kialakulását és progresszióját a betegség korai szakaszában" – mutat rá Stephanie Rainey-Smith kutató.

Mint írják, ez azért lehetséges, mert egészséges idős felnőtteknél az alvás minősége és mennyisége összefüggést mutat az agyban az amiloid béta plakkok felhalmozódásának sebességével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 08:25, hétfő | Helyi

Fülledt idő helyenként záporral, zivatarral.

A napsütést többfelé zavarhatják gomolyfelhők, és több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként futó záporok, zivatarok.

2024. Augusztus 19. 08:15, hétfő | Helyi

Harmadfokú hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.

2024. Augusztus 19. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Augusztus 18. 11:43, vasárnap | Helyi

Súlyos a helyzet az osztrák Alpokban

A klímaválság miatti károk megnehezítik a fenntartást, az Osztrák Alpesi Szövetség 95 millió eurós segélycsomagot követel a kormánytól. Segélyhívás az Alpokból: Mentsük meg a hegyi menedékházakat és túraösvényeket!