Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 15. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Fújni fog a szél, sütni fog a nap.

Fújni fog a szél, sütni fog a nap.

A déli tájakon fordulhat elő eső, kezdetben ónos eső, majd délután egyre inkább havas eső, havazás.

Hétfőn Míg az ország északi megyéiben napos idő ígérkezik. A nyugatias szél az ország északi felén élénk, erős lesz. Hajnalban -8, +1, kora délután 1-6 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden túlnyomóan napos idő várható, hószállingózás, jelentéktelen hózápor helyenként északon, északkeleten fordulhat elő. A nyugati, északnyugati szél a délnyugati országrészt leszámítva többfelé megerősödhet. Hajnalban -7, -1 fokig hűl a levegő, de a szélvédettebb völgyekben ennél hidegebb is lehet. Napközben 0, +5 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán nyugat-délnyugat felől megvastagszik a felhőzet, melyből késő délután, este északon, északkeleten hullhat vegyes halmazállapotú csapadék. A délies szél többfelé élénk, erős, néhol viharos lesz. A minimumok -10, -3 fok között alakulhatnak, de a fagyzugokban lehet ennél hidegebb is. Kora délután 1 és 7 fok várható.

Csütörtökön egy napra jelentősen megenyhül az idő. Erős, viharos lesz a délnyugati szél, több helyen pedig eső, zápor is kialakulhat. Délnyugaton akár 17 fokot mutathatnak a hőmérők. A tavaszias időnek pénteken egy markáns hidegfront vet véget. Többfelé erős, viharos északnyugati szélre, szórványosan havas esőre, havazásra, hózáporokra van kilátás. A csúcshőmérséklet 0, +5 fok közé esik vissza.

Hétfőn havazhat délen

Hétfőn vegyes halmazállapotú csapadék érkezik délre. A reggeli esőt, ónos esőt, délután havas eső, majd este havazás válthatja fel. Kedd reggelig néhány centi friss hó hullhat le a déli országrészben.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is hidegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek az érzékenyek körében.

Görcsös panaszok, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés alakulhat ki, különösen a tartósan felhős tájakon.

A szelesebb északi, északkeleti területeken fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, nyugtalanság, ingerlékenység, alvászavarok előfordulhatnak.

A fagyos reggelen sajoghatnak végtagjaink, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok.

A hideg, száraz időben könnyen kiszáradhatnak a nyálkahártyáink, nagy lesz a megfázás kockázata.

Öltözzünk melegen, rétegesen, sapka, sál, kesztyű viselése ajánlott.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn a déli országrészben számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra.

Reggel több helyen ónos eső teheti jegessé, síkossá az utakat, estére pedig havazásba vált a csapadék így havas, latyakos útviszonyokkal is számolni kell.

Az ország északi felén sok lesz a napsütés, de többfelé élénk, erős nyugatias szél csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A szélvédettebb Alpokalján hajnalban pára, köd okozhat korlátozott látásiviszonyokat.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

A fagyos reggel miatt indulás előtt érdemes több időt fordítani járművünkre.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:29, szombat | Helyi

Móra Ferenc

1879. július 19.-én Kiskunfélegyházán született Móra Ferenc, a magyar ifjúsági irodalom talán legkiemelkedőbb alkotója, a Horthy-korszak ellenzéki sajtójának egyik legtehetségesebb publicistája.

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.