Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Augusztus 26. 06:50, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Forró hétvége, de jövő héten érkezik a lehűlés!

Forró hétvége, de jövő héten érkezik a lehűlés!

Ismét napos, száraz időre számíthatunk.

Szombaton Délután északon, északnyugaton lesz több fátyol-, gomolyfelhő az égen, de csak egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Több helyen megélénkül a délies, a Kisalföldön északnyugatira forduló szél. Hajnalban 16-23, délután 31-38 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap is a napsütésé lesz a főszerep, felhők alig lesznek az égen. Legfeljebb egy-egy gyenge zápor, zivatar alakulhat ki északon, északnyugaton. A délies szél többfelé élénk, néhol erős lesz. Hajnalban 16-23 fokig hűl a levegő. Délután 32-38 fok közötti forróság várható, délen, délkeleten lesz a legmelegebb.

Hétfőn az ország nagy részén még marad hőség, de nyugatra már érdemi lehűlés érkezhet. Délután a Dunántúlon, este és éjszaka pedig a középső és keleti országrészben is többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, köztük heves zivatarok is. Több helyen élénk, erős lesz az északnyugati és délies szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is várhatóak. A hőmérséklet napközben 27-38 fok között tetőzhet, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Kedden országszerte véget ér a kánikula, jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A maximumok 23-27 fok között alakulhatnak. A Dunántúlon élénk, erős lesz az északnyugati szél, napos-gomolyfelhős idő körvonalazódik, de a középső és keleti tájakon még több helyen kell záporokra, zivatarokra készülni. Helyenként heves zivatarok is lehetnek. Szerdán mérsékelten meleg, napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északkeleten lehetnek még záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül az északnyugati szél. Délután 21-27 fok valószínű.

Orvosmeteorológia

Szombaton sem érkezik front, folytatódik a forró időjárás.

A hőség az idősek, szívbetegek, magas vérnyomással élőknél keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet idézhet elő.

Migrénes fejfájás is gyakran előfordulhat.

A meleg, sok helyen 20 fok felett alakuló éjszakai hőmérséklet miatt sokaknál alakulhat ki kialvatlanság, így napközben is fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

Ha tehetjük a legmelegebb órákban tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, könnyen napszúrást, hőgutát kaphatunk a tűző napon.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! A nagy hőségben fogyasszunk bőséges mennyiségű folyadékot, kerüljük a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék magas
Útifű alacsony
Kenderfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű extrém
Gombák magas
Parlagfű és csalánfélék

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet.

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében.

A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szintet érhet el az útifű és a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.