Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 16. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:JUHÁSZ JÁCINT

Fokozódik a kánikula!!

Fokozódik a kánikula!!

Marad a napos idő, de az északi-északnyugati tájakon erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés.

Vasárnap Az északnyugati határ közelében késő délután néhol zápor, zivatar előfordulhat. A Dunántúlon és a középső tájakon feltámad a délies szél, amely délután a Dunántúlon északnyugatira fordul. Hajnalban 15-23 fokra, napközben 32-38 fokos kánikulára készülhetünk.

Hétfőn egy gyenge hidegfront érkezhet, elszórtan hozhat záport, zivatart az ország északi felére. Az északi-északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében azonban viharos széllökések is lehetnek. Trópusi éjszaka jön, sok helyen alakulnak 20 fok fölött a minimumok. Délután pedig 31-39 fokos forróságra készülhetünk, délen lesz a legmelegebb.

Kedden a napos, gomolyfelhős időben csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati-északi szél többfelé lehet élénk, a Dunántúlon főként délelőtt erős. Napközben 30-36 fok valószínű.

Szerdán egy hullámzó hidegfront közelíti meg térségünket, így többfelé lehetnek záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok, melyekhez jégeső, felhőszakadás társulhat. A szelet zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 28 és 37 fok között alakulhat.

Csütörtökre pár fokkal mérséklődhet a hőség, 27-33 fokos maximumokra számíthatunk. Sok lesz a napsütés, csak kevés helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi-északnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérhetik.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nem lesz front fölöttünk, de tovább fokozódik a kánikula, ami az egészséges szervezet számára is rendkívül megterhelő lesz.

Sokaknál alakulhat ki fejfájás, migrén, általános lesz a fáradtság, dekoncentráltság, tompaság, illetve türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

Az időseknél és szívbetegnél nagyobb eséllyel jelentkezhet vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét.

Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, különösen a nagyvárosokban, emiatt alvászavarok, álmatlanság is felléphet.

Mindenkit fokozottan fenyeget a napszúrás és hőguta veszélye.

10 és 16 óra között többfelé extrém erős lesz az UV-sugárzás, lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon.

Védjük magunkat a napszúrástól fehér sapkával, szalmakalappal, valamint gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom nincs
Útifű közepes
Kenderfélék nincs
Libatopfélék alacsony
Gombák magas
Csalánfélék és pázsitfűfélék

Átmeneti mérséklődést követően hétvégén ismét a pollenterhelés erősödésére számíthatunk.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte a magas, a pázsitfűféléké a közepes tartományban alakulhat.

Közepes szinten lehet jelen az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.