Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2012. Július 28. 10:20, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Fiatal siófoki mérnökök tervezték a MasterCard mobilfizetési megoldását

Fiatal siófoki mérnökök tervezték a MasterCard mobilfizetési megoldását

Technológiai világújdonság lett fiatal siófoki mérnökök fejlesztéséből, amelynek révén egyre több országban fizethetnek az emberek mobiltelefonjukkal készpénz vagy bankkártya helyett - mondta Pápai Edit, a Cellum csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek a cég siófoki kutatóközpontjának létrehozását támogató uniós projekt zárása alkalmából.

A kutatóbázison fejlesztették ki a több nagyvárosban működő mobiltelefonos parkolási alkalmazásokat (CellPark) és az autópályamatrica-vásárlást könnyítő (CellToll) rendszert is. A legnagyobb sikert a bankoktól és szolgáltatóktól független biztonságos mobilfizetési rendszernek a kifejlesztése hozta.
A távoli elérést biztosító fizetési megoldást azóta a világ egyik legnagyobb pénzügyi technológiai cége, a MasterCard is alkalmazza. Magyarországon tavaly vezették be, eddig közel 30 ezer ügyfél töltött le telefonjára. Az új technológia ősztől Bulgáriában is elérhető lesz, és további nyolc országban tervezik a bevezetését.
A siófoki szakembereknek köszönhető a közelmúltban bemutatott fejlesztés, a mobil adományozási rendszer is. Ennek segítségével (QR-kód mobillal történő lefotózásával) civil szervezeteknek lehet küldeni biztonságosan és egyszerűen adományt, készpénz és bankkártya használata nélkül.
A budaörsi központú Cellum-csoport Kutató-Fejlesztő Központja 2009 augusztusában jött létre Siófokon. A mobilfizetési megoldásokat fejlesztő magyar cég azért hozta létre bázisát a somogyi városban, mert a kereskedelmi és szolgáltató tevékenységét szervezetileg is szét kívánta választani, továbbá a Veszprémi Egyetem közelsége miatt kiváló szakemberek közül válogathat. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében munkahely-teremtési támogatásban részesültek.
A kommunikációs igazgató kifejtette, a jelenleg 15 fiatal, többségében 30 év alatti kutatót foglalkoztató kutatóközpont a hároméves uniós projekt lezárulta után is tovább működik, hamarosan további újítássokkal rukkol elő.

Címkék: Kutatás-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:58, péntek | Belföld

A veszprémi helyi közlekedésben áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza

A veszprémi helyi közlekedésben áll forgalomba Magyarország első elektromos csuklós autóbusza, a V-Busz Kft. három elektromos járművel zöldíti a város közösségi közlekedését.

2024. Augusztus 02. 07:55, péntek | Belföld

Hétvégén meleg idő várható, záporokkal, zivatarokkal

Hétvégén meleg idő várható, de több helyen kialakulhat zápor, zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Augusztus 02. 07:46, péntek | Belföld

Dömötör Csaba: évi 60-80 milliárd forintot hozhat az országnak a reptér

A becslések szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a jövőben évente akár 60-80 milliárd forintot hozhat az országnak - írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

2024. Augusztus 01. 07:50, csütörtök | Belföld

OKF: ma indulnak a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába

Csütörtök reggel indulnak azok a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába, akik segítenek az erdőtüzek megfékezésében.