Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2024. Február 10. 16:21, szombat | Helyi
Forrás: Tenczer Gábor/web/zsuffa csaba

Fellegbarlang Nógrádban: a kishartyáni Machu Picchu

Fellegbarlang Nógrádban: a kishartyáni Machu Picchu

Nógrád megyében, Karancslapujtőtől nem messze, Kishartyán határában húzódik egy háromszáz méter hosszú, 30-40 méter magas, csupasz homokkő sziklafal.

A falban jó magasan barlangszerű üregrendszer virít, amihez meredek, kőbe vésett lépcsősor cikázik fel.

A legenda szerint a völgyben feküdt Hartyán falu, az Árpád-kori forrásokban ugyanis még nem szerepel külön a mostani Sós- és Kishartyán. Ám az ősi Hartyán állítólag elsüllyedt, mint Atlantisz, legalábbis elnyelte a mocsár vagy egy földcsuszamlás.

A völgy egyik oldalán most a Hencse-hegy emelkedik, a másikon a hosszú, magas sziklafal, benne a nevezetes üregekkel.

Az üregrendszert az teszi különlegessé, hogy 15-20 méter magasan vájták a meredek falba, azaz 5-6 emeletnyit fel kell lépcsőzni ahhoz, hogy beléphessünk.

A mostani, sziklafalban cikázó lépcsősor is elég meredek, kapaszkodni kell felfelé rajta. Régebben még nehezebb dolga volt annak, aki fel akart jutni: helytörténeti adatok szerint csak lyukak voltak a falban a kapaszkodásra és a láb megtámasztására, azaz úgy lehetett felmászni, mint egy létrán.

A négy üreg alvóhelyiség, élelmiszerraktár, tűzrakásra és nappali tartózkodásra alkalmas szoba vagy terem lehetett régen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 16:00, péntek | Helyi

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál.

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő. A biztonságos, szigorú feltételeknek megfelelő működtetés minden ipari üzemmel szemben e

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Vesztére másodszor is visszatért a hívatlan vendég.

Folyamatos pénzzavarban volt az a 37 éves férfi, aki kétszer tért vissza lopni ugyanabba a salgótarjáni ingatlanba, de a háziak mindkétszer rajtakapták.

2024. Július 19. 11:30, péntek | Helyi

Egy bűncselekmény-sorozat vége!!!

Körözés alapján július 17-én fogták el munkatársaink azt a férfit, aki Salgótarjánban és a környező településeken több lopást és gépkocsifeltörést követett el.

2024. Július 19. 08:44, péntek | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.