Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 07. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Esős, szeles idő!

Esős, szeles idő!

A keleti és az északkeleti tájakon csak kezdetben eshet az eső, máshol viszont gyakran számíthatunk esőre, majd nyugaton, északnyugaton egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra válthat.

Vasárnap A csapadék, de több tájegységünkön átmenetileg ónos eső is várható. Többfelé erős, viharos lesz az északias szél, a havazással érintett tájakon kisebb hófúvás is kialakulhat. Reggel 0 és 7 fok közötti értékeket mérhetünk, majd délelőtt csupán egy-két fokot emelkedhet a hőmérséklet, de lesznek olyan tájaink is, ahol reggeltől kezdve hűlni fog a levegő. Délután erős lehűlés érkezik. A maximumok -1 és +11 fok között alakulnak.

Hétfőn több tájegységünkön előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, illetve hózáporok is kialakulhatnak, majd késő délután észak-északkelet felől csökkenni kezd a felhőzet. Sokfelé erős, viharos lesz az északi-északnyugati szél, helyenként kisebb hófúvás sem kizárt. Fagyos lesz a reggel, néhol akár a -10 fokot is megközelítheti a legalacsonyabb hőmérséklet, majd napközben is csak -6 és +2 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Kedden az ország nagyobb részén sok napsütésre van kilátás, de nyugaton, délnyugaton és délen lehetnek még felhősebb tájak. Reggel néhol délen még szállingózhat a hó, de napközben csapadék már sehol sem várható. Sokfelé élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalra helyenként -10 fok köré hűlhet a levegő, majd délután -4 és +2 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Szerdán szinte zavartalan napsütésben lesz részünk, majd csütörtökön is sokat fog sütni a nap az ország nagy részén, de délután északkelet felől felhők érkezhetnek, viszont csapadék ezekből nem várható. Általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali órákban helyenként erős fagyra továbbra is számítani kell. Szerdán -1 és +3, csütörtökön 0 és 5 fok közötti maximumokra van kilátás.

Újra havazhat

Vasárnap a keleti és az északkeleti tájakon csak kezdetben eshet az eső, máshol viszont gyakran számíthatunk esőre, majd nyugaton, északnyugaton egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra válthat a csapadék. Hétfőn több tájegységünkön előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, illetve hózáporok is kialakulhatnak.

Orvosmeteorológia

Vasárnap erős hidegfront érkezik, emiatt fejfájás, görcsös- és keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, alvászavar egyaránt jelentkezhet.

Felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok is.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést, nő az infarktus és a sztrók kialakulásának kockázata.

A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

A kismamáknál könnyebben beindulhat a szülés.

A szeles, csapadékos idő miatt jelentősen romlik hő- és komfortérzetünk, kedvtelenek, lehangoltak lehetünk.

Öltözzünk melegen, téliesen, továbbá immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap a keleti és az északkeleti tájakon csak kezdetben eshet az eső, máshol viszont gyakran számíthatunk esőre, majd nyugaton, északnyugaton egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra válthat a csapadék, de több tájegységünkön átmenetileg ónos eső is várható.

Így a közlekedőknek fel kell készülni vizes, csúszós, latyakos, hókásás, havas, jeges és rendkívül csúszós, balesetveszélyes utakra is.

Többfelé erős, viharos lesz az északias szél, mely jelentős mértékben csökkentheti a járművek menetstabilitását, a havazással érintett tájakon kisebb hófúvás is kialakulhat, ami miatt korlátozottak lehetnek a látási viszonyok.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.