Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Április 26. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Emlékszobát alakítanak ki Zenthe Ferenc tiszteletére

Emlékszobát alakítanak ki Zenthe Ferenc tiszteletére

Emlékszobát alakítanak ki a felújítást követően a salgóbányai kaszinóban Zenthe Ferenc tiszteletére, továbbá színházi fesztivállal is emléket akar állítani szülőföldje a nemzet színészének.

Salgótarjánnak sokat jelent, hogy bár csak kora gyermekkorát töltötte Zenthe Ferenc a ma már Salgótarjánhoz tartozó Salgóbányán, de mindig szívesen jött vissza. Öt éve szobrot állítottak az elszármazott színésznek Salgóbányán, három éve egy rajongójától megkapták Zenthe Ferenc gipszbe öntött lábnyomát, s az idén az önkormányzat a nógrádi geoparkkal közösen hozzáfog a salgóbányai kaszinó renoválásához, ahol a felújítást követően Zenthe Ferenc tiszteletére emlékszobát rendeznek be.
Ott Zenthe-relikviákat mutatnának majd be, hosszú távon pedig egy színházi fesztivállal szeretne emléket állítani szülőföldje a nemzet színészének, ezt április 24., vagyis Zenthe Ferenc születésnapja környékén tartják majd évről évre.
Zenthe Ferenc (1920-2006) a nemzet színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Nógrád megye díszpolgára. Emlékezetes szerepe volt többek közt A Tenkes kapitányában alakított Eke Máté vagy a Szomszédok című teleregényben Taki bácsi, valamint a Jób lázadása című film főszerepe, amely számos hazai és nemzetközi filmes díjat megnyert. 1984-ben jelölték a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára, San Remóban nagydíjat, Fondiban fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri. Zenthe Ferencet filmszerepei mellett számos színpadi műben is láthatta a közönség, A színművész 2006. július 30-án hunyt el Budapesten. Születésnapja, április 24. egyben Salgótarjánban a róla elnevezett színház születésnapja.

Címkék: Zenthhe Ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.