Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 21. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI/MNB

Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére az MNB.

Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére az MNB.

Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank - közölte a Tihanyi Apátság látogatóközpontjában tartott hétfői ünnepségen a pénzintézet alelnöke.

Kandrács Csaba elmondta: az 500 arany, valamint az 5000-5000 ezüst- és nemesfém érmét az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat második elemeként bocsátották ki.

A sorozat első darabja a 2021-ben kiadott Szent István király emlékérme volt.
A tihanyi monostort alapító I. András királynak emléket állító aranyérmék 500 ezer forintba, az ezüstök 15 ezer forintba, a nemesfémek háromezer forintba kerülnek. Az érméket Szilos András tervezte.
A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket
évfordulók, nemzetközi események alkalmából - mondta Kandrács Csaba. Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója I. Andrásról szólva elmondta, hogy országépítőként Szent István nyomdokaiba lépett.
Gál Sámuel bencés szerzetes azt emelte ki, hogy I. András folytatta a Szent István által megkezdett országépítést, megerősítette a kereszténységet.
Általa az apátság hozzájárult ahhoz a kulturális, gazdasági örökséghez amely manapság is jellemzi Tihanyt - tette hozzá. A helyszínen kiadott sajtóanyag szerint az emlékérmék előlapján az uralkodó által veretett úgynevezett második típusú ezüstdénár előlapjának ábrázolása látható, az apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen. A latin nyelvű körirat megnevezi a kibocsátót, a kereszt motívummal pedig kifejezi az uralkodó elkötelezettségét a kereszténység mellett.
A hátlapon I. András pecsétje, valamint az uralkodó neve és uralkodásának ideje látható. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfelirattal ellátott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.