Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. November 04. 11:23, szombat | Helyi
Forrás: MTI-RAISZ ANIKÓ

EM: november 10-ig még lehet csatlakozni az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!

EM: november 10-ig még lehet csatlakozni az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!

Az Energiaügyi Minisztérium meghosszabbítja a regisztráció határidejét, így jövő péntekig várjuk az önkéntesek jelentkezését az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan.

Jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombati közleményben. Azt írták, az idei rendezvény kiemelt témája a csomagolás, vagyis elsősorban olyan akciókat várnak a résztvevőktől, amelyek középpontjában a csomagolóanyagok újrahasznosítása, újrahasználata, a csomagolóanyag-felhasználás csökkentése és a csomagolásból adódó hulladék keletkezésének megelőzése, mérséklése áll.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt, és a közelmúltban bevezetett kormányzati intézkedések eredményeként ezután még tovább emelkedhet többek közt a csomagolási hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya is. A túlcsomagolás elkerülése és a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkentheti az illegális hulladékelhagyást, növelheti az újrahasznosított anyagok mennyiségét és minőségét - írták.
A kezdeményezés célja, hogy önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A november 18-26. közötti esemény magyarországi koordinátori szerepét az Energiaügyi Minisztérium felkérésére az Energiastratégia Intézet tölti be. Az akcióötleteket öt kategóriában (közigazgatási szerv/hatóság, egyesület/civil szervezet, gazdálkodó/ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély) lehet regisztrálni, a legjobbak idén is megmérkőzhetnek a hazai és a nemzetközi versenyen - áll a közleményben. Megjegyezték, további információk és jó gyakorlatok a https://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet2023/ felületén érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.