Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 24. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: NMKKK/Kéri István

Elvitathatatlan az influenza elleni védőoltás fontossága

Elvitathatatlan az influenza elleni védőoltás fontossága

Az influenza elleni oltottság növelése és a Kormány által biztosított vakcina minél nagyobb arányú felhasználása érdekében tartott szakmai napot szerdán a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

A szakemberek számára egyben kreditpont szerzésére is lehetőséget nyújtó szakmai programon háziorvosok, körzeti ápolók, védőnők, a fekvőbeteg-ellátó intézmények szakorvosai és a járványügy területének szakdolgozói vettek részt.

Feketéné dr. Zeke Ildikó, a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tisztifőorvos bevezetőjében kiemelte: kutatások támasztják alá, hogy a lakosság leginkább a háziorvosoktól fogadja el az influenza elleni védőoltás igénybevételére vonatkozó biztatást. Örömét fejezte azzal kapcsolatban, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kommunikációs kampányt indított az Országos Közegészségügyi Intézet, az Uniomédia PR ügynökség és a megyei kormányhivatalok népegészségügyi osztályai együttműködésével, melynek elemei az ilyen szakmai napok is, ahol az oltóanyag felvételi arányának növelésében leginkább meghatározó szerepet betöltő egészségügyi dolgozók ismerkedhetnek meg a kérdéskör minden részletével. Az ilyen programok azért is fontosak, mert egyértelműen a háziorvosok annak a folyamatnak a pillérei, mely a széles körben elterjedt lakossági tévhitek eloszlatására irányul.

Dr. Ócsai Lajos, a Nemzetközi Oltóközpont vezető főorvosa, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője a kockázati csoportok oltásának jelentőségével kapcsolatban ismertette: ha valakinek sok alapbetegsége van, előrehaladott a kora, terhes, cukorbeteg vagy valamilyen szív-, illetve érrendszeri betegsége van, akkor az influenza lefolyása előre nem kiszámítható. Kiemelte: védőoltás esetében például az időseknél – általános egészségügyi állapottól függően – 30-70 százalékkal csökkenthető a fertőzés kockázata. Ha mégis megfertőződik valaki, akkor a védőoltás ennek súlyosságát és a szövődmények kialakulását akár 20- 50 százalékkal, a kórházi felvételek számát negyedével, a halálozás kockázatát pedig 12-48 százalékkal csökkenti.

Kitért arra is, hogy bár sokan érvelnek a védőoltás ellen azzal, „hogy korábban beoltatták magukat, de mégis megbetegedtek”, egyáltalán nem biztos, hogy ők influenza vírust kaptak el, hiszen a tünetek lehetnek egyezőek más kórokozók esetén is, de az influenzát csak ezek alapján nem lehet meghatározni, ehhez laboratóriumi vizsgálat szükséges. Rámutatott arra is: a fertőzöttek 30 százaléka hiába tünetmentes, a továbbfertőzésben ők is részt vesznek.

Rózsa Mónika az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályának mikrobiológusa az influenza vírussal kapcsolatos mikrobiológiáról és a hazai és nemzetközi figyelő-felügyelő-ellenőrző hálózat munkájáról, felépítéséről beszélt. Dr. Szabó Ágnes Míra oltóanyag szakértő a hazai gyártású, csökkentett hatóanyag tartalmú szezonális influenza vakcina hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálatáról, illetve a forgalomba hozatalt követő első szezon biztonságossági vizsgálatának eredményeiről tartott előadást. Dr. Vájer Péter, a Semmelweis Egyetem, Családorvosi Tanszékének egyetemi adjunktusa az influenza elleni védőoltással kapcsolatos kommunikációt, orvos-beteg találkozások esetén alkalmazandó normákat ismertette.

Bertókné Tamás Renáta, a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető helyettese az influenza surveillance rendszerének nógrádi sajátosságait ismertette. A nógrádi klinikai adatgyűjtésben a vegyes-, valamint gyerek- és felnőtt háziorvosi körzetek közül 28 praxisból gyűjtik az adatokat, mely a megye lakosságának 20 százalékát fedi le, ezekben a körzetekben mintegy 40 ezer nógrádi lakost látnak el. Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok október elejétől május közepéig figyelik és regisztrálják az influenzaszerű megbetegedések előfordulását, egy részük pedig virológiai vizsgálatra alkalmas mintákat is küld az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára.

A homeopátia az influenza ellen sem lehet alternatíva

Dr. Ócsai Lajos erre utalva előadásában humorosan megfogalmazta: az alternatív védekezés kérdésében egyetlen eljárást tart hatékonynak: a nyers fokhagyma vöröshagymával együtt fogyasztását. Nem azért, mert ez a keverék elölné a vírusokat, hanem azért, mert aki ilyen mixet eszik, az is igyekszik távol tartani magát másoktól, illetve az ilyen ember közelébe jutók is kerülik a közeli érintkezést. A vezető főorvos ezzel egyben arra is utalt, hogy a vírus szociális érintkezés útján terjed leginkább, a kutatások pedig azt bizonyítják, hogy a levegőben egy méter távolságra tud eljutni életképesen.

A megszólalók egyöntetűen megfogalmazták: senki nem tagadja, hogy a védőoltásnak ne lennének kockázatai, de az is biztos, hogy ezek nem összemérhetőek a vírus és annak szövődményei okozta kockázatokkal. Az is tény, hogy az oltás csak bizonyos vírustörzsekkel szemben véd, ezek azonban a nemzetközi laboratóriumi vizsgálatok alapján mindig az adott szezonban várhatóan leginkább elterjedő törzsek. Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, sem a vírus örökítő anyagát, így megbetegedést nem okoz. Az influenzavírus minden évben változik, és új törzsek alakulnak ki, ezért is fontos, hogy a védőoltás beadása minden influenzaszezon előtt megtörténjen. A már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt például a déli féltekén kialakult, úgynevezett ausztrál influenza ellen is, mely idén eddig 137 ezer embert fertőzött meg csak Ausztráliában.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy rengeteg olyan internetes oldal működik, mely – bár elnevezéséből ez még nem derül ki, de – oltásellenességre biztat. A megfelelő tájékozódásra a szakemberek példaként a www.oltasbiztonsag.hu honlapot ajánlják.

Ingyenesen kaphatnak védőoltást a pedagógusok is

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos. Összesen 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a kor és foglalkozás szerint megállapított rizikócsoportok számára – foglalta össze az MTI.

Javasolják az ingyenes védőoltás beadatását az egészségügyben dolgozók számára, a 60 év felettieknek, a súlyos szövődmények elkerülése miatt bizonyos krónikus betegségekben szenvedőknek, valamint az állatgondozással, -tenyésztéssel, -szállítással foglalkozóknak - közölte a helyettes országos tisztifőorvos. Szabó Enikő kiemelte, a gyógyszertárakban megvásárolható védőoltást azoknak is érdemes beadatniuk a háziorvosukkal, akik nem tartoznak a rizikócsoportokba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 20:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.