Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. December 16. 07:47, szombat | Helyi
Forrás: MTI-BUDAPEST FÓT

Elkezdődött a fenyővásár: kiderült, melyik fa a legkelendőbb a magyarok körében.

Elkezdődött a fenyővásár: kiderült, melyik fa a legkelendőbb a magyarok körében.

Bár lassan arany­áron mérik, máris megindult a roham a karácsonyra való fenyőfákért. Ugyan még egy hónap van az ünnepig, sokan már most az árcédulákat böngészve válogatnak az örökzöldek között.

A szakértők szerint idén 20%-kal kell többet fizetni a díszítenivalóért, mint tavaly: pedig már akkor is jó mélyen a bukszánkba kellett nyúlni a faárusok kasszájánál. A kereskedők arra figyelmeztetnek, hogy a magas árak ellenére lesz olyan fenyőfajta, amely akár hiánycikk is lehet december közepére.

Ebben az évben 20 százalékkal lehetnek drágábbak a fenyőfák, mivel évről évre egyre rosszabb hozammal számolhatnak a termelők – kezdte Virovecz Mária őstermelő, a fenyofa.hu munkatársa. – Az elmúlt időszakban az árusok általában már szeptemberben lefoglalózták a legszebb fákat, most azonban azok élveznek előnyt, akik ennél is korábban érkeztek. Mostanra már szinte teljesen kifogytunk például a mutatós lucfenyőből, ami ráadásul a legnépszerűbb a hazai vásárlók körében.

Az egyik legnagyobb fóti fenyőárus helyen is főleg ezt a fajtát viszik a vásárlók.

A legtöbben lucfenyőt veszne­k, de a nordmann- és az ezüstfajta is egyre felkapottabb – kezdte Kiss Gergő (22) árus. – Utób­biak kevésbé hullanak, így, bár többe kerülnek, praktikusabbak. A kereskedő tapasztalatai szerint alaposan megmozgatják a vevők idén. – Az első napon húsz perc alatt 4 fát adtam el! Nem győzzük majd hálózni a fákat! – bizakodott.


Méterenként több száz forint Lucfenyő: Tavaly: 1500–2000 Ft/m, idén: 1800-2400 Ft/m

Ezüstfenyő: Tavaly: 3500–4000 Ft/m, idén: 4200-4800 Ft/m

Nordmann: Tavaly: 6000–8000 Ft/m, idén: 7200-9600 Ft/m

Általában minden évben 1-2 héttel karácsony előtt szerzik be a fát: szokás szerint mindig lucfenyőt választanak. Családok évekkel ezelőtt átállt műfenyőre: azzal nem kell annyit bajlódni, mint az igazival.Évente több millió fa fogy A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint átlagosan 2,5 millió darab fenyőfa fogy évente hazánkban annak ellenére, hogy egyre több műfenyőt vásárolunk. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy gyakran aki egyik évben még műfenyőt vett, a következőben már újra az élő mellett dönt, hiszen az igazi fenyő varázsa, illata semmihez sem hasonlítható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.