Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Október 17. 14:15, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Decemberben elkezdődhet a kézi üveggyártás Salgótarjánban

Decemberben elkezdődhet a kézi üveggyártás Salgótarjánban

Elindulhat decemberben a kézi üveggyártás Salgótarjánban.

A Tarján Glass Kft. 40-45 alkalmazottal kezdi meg az üveggyártást, jelenleg a dolgozók kiválasztása zajlik. Erről Eötvös Mihály, Salgótarján gazdaságért felelős alpolgármestere nyilatkozott az MTI-nek. Mint ismert, a Tarján Glass Kft. a tavalyi felszámolási eljárásban szerette volna megvásárolni a salgótarjáni Öblösüveggyárat, ám ez nem sikerült, így a társaság most a 2009 tavaszán bezárt URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt. telephelyén indítja el a kézi gyártást. A munkaügyi központ pályázatán 92 millió forintot nyertek munkahelyteremtésre. Az első ütemben 40-45 főt foglalkoztató üzemet december elején adják át. Ezzel párhuzamosan bemutatóközpontot alakítanak ki az öblösüveggyár muzeális értékű termékgyűjteményéből. A 860 darabos kollekciót az önkormányzat vásárolta ki a gyár felszámolásakor, és a Tarján Glass Kft. kezelésébe adta. A központban bemutatják majd az üveggyártás folyamatát is, és mindemellett képzési központot is működtetne a kft. a telephelyen. Időközben elkészült a megvalósíthatósági tanulmány a salgótarjáni palackgyártás megindításáról is. Magyarországra külföldről importálják a boros- és pálinkásüveget, ezt lehetne kiváltani a salgótarjáni gyártással, és a piacfelmérés alapján erre igény is van. A mintegy négymilliárd forintos beruházást igénylő, 250 fő foglalkoztatását lehetővé tevő tervet eljuttatták a kormányhoz is, hogy kiemelt projektként kapjon támogatást.

Képünk illusztráció.

Címkék: üveggyártás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 20:30, szerda | Helyi

A cél: két évről két hónapra rövidíteni az egészségre iszonyúan kockázatos Mars-utazást

A NASA a következő évtizedben tervez űrhajósokat küldeni a Marsra. A jelenlegi technológiával az oda-vissza utazás évekig tart és ez, meg az elnyúló sugárdózis roppant megterhelésnek teszi ki az embert.

2024. Július 17. 17:55, szerda | Helyi

Tolnay Klári

110 éve, 1914-ben ezen a napon született Tolnay Klári – Tolnay Rozália, Rózsi néven. Gyerekkorában Mohorán egy nógrádi kis faluban éltek. Édesapja, Tolnay Lajos a Ganz-Mávag építészmérnökeként örökölte

2024. Július 17. 17:00, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.