Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. November 21. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP-FOTÓ:TORDAI ANDREA

Beül a köd, helyenként délután is marad.

Beül a köd, helyenként délután is marad.

Reggelre északon, északkeleten pára, köd, alacsonyszintű rétegfelhőzet alakul ki, ami helyenként tartósan megmaradhat.

Kedd Napközben túlnyomóan felhős, borongós idő várható, csak néhol bújhat elő a nap. Az ország déli felén sokfelé várható eső, amiből délnyugaton kiadós mennyiség hullhat le. Többnyire gyenge, mérsékelt lesz az északnyugati szél. Hajnalban -1, +7, napközben 7-12 fokot mérhetünk.

Szerdára elvonulnak a felhők, és ismét többfelé lesz napos az idő. Jelentéktelen csapadék legfeljebb délen fordulhat elő. Az északias szelet többfelé erős, néhol viharos lökések kísérhetik. Kora reggel 0, +7, napközben 3-11 fok várható. A szeles időben azonban sokkal hidegebbnek érezhetjük majd a levegőt.

Csütörtökön kezdetben kevesebb, délután több napsütés ígérkezik. Számottevő csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, északon, északkeleten helyenként meg is erősödik. A reggel kifejezetten csípősnek ígérkezik, országos fagy várható -5, -2 fok közötti minimumokkal, de a fagyzugokban -8, -6 fokig is lehűlhet a levegő. Délután mindössze 2-8 fok valószínű.

Pénteken egy hidegfront elszórtan eső, záporok, a hegyekben hózáporok is kialakulhatnak. Szakadozott lesz felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakok várhatóak. A nyugati, északnyugati szél a déli tájak kivételével többfelé megerősödhet. Napközben 4-12 fokra van kilátás.

Szombatra felhős idő körvonalazódik. Csak a szelesebb nyugati tájakon süthet ki a nap, ahol záporok, hózáporok is kialakulhatnak. A keleti, délkeleti határszélen eközben eső, este havas eső, hószállingózás sem kizárt. A csúcsértékek 3-8 fok között alakulhatnak.

Nem jön havazás csak eső

Kedden a déli országrészbe érkezik jelentős csapadék, ami mindenhol eső formájában fog lehullani. A havazáshoz továbbra sincs elég hideg a magasban.

Orvosmeteorológia

Kedden markáns front nem lesz felettünk, de meleg- és hidegfronti panaszok is előfordulhatnak az érzékenyeknél.

A felhős, fényszegény időjárás hatásásra sokaknál jelentkezhet fáradékonyság, bágyadtság, tompaság, dekoncentráltság.

Felerősödhetnek az ízületi fájdalmak, különösen a tartósan hideg, nyirkos tájakon, ahol akár egész nap fennállhatnak.

Emellett emésztési- és gyulladásos problémák is előfordulhatnak.

Öltözzünk melegen, rétegesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden az ország déli felén számíthatunk többfelé esőre, beágyazott záporokra, így itt nedves, vizes, csúszós utakra kell készülni.

Északon, északkeleten a reggelre képződött pára, köd helyenként egésznap megmaradhat, így itt rossz látásiviszonyok nehezíthetik a közlekedők dolgát.

Nem lesz jelentős a légmozgás.

Leginkább az északi, északnyugati határszélen süthet ki néhol a nap, itt érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 13:30, szombat | Helyi

A felújított Felső-Ickós-kút a Medvesen - Zöld Út Természetjárók Egyesület

Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből.

2023. December 09. 12:25, szombat | Helyi

Ahogy a hangyák beszélnek - Pont mint az embereknél: a jó kommunikáció konstruktív, de a hiánya komoly

társadalmi problémákhoz vezethet. Őseik mintegy 140 millió éve tűntek fel a Földön. Az első, a mai értelemben vett (közösségben élő) hangyák mintegy 120 millió éve. Vajon mi a sikerük kulcsa?

2023. December 09. 08:23, szombat | Helyi

Hanuka és a karácsony - A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe,

és semmi köze karácsonyhoz. Ennek ellenére sokan párhuzamot vonnak a két ünnep között, mivel az évnek ugyanarra a részére esnek, mindkét ünnepnek tartozéka

2023. December 09. 07:44, szombat | Helyi

Karácsonyi dalaink rövid története - elképzelhetetlen lenne nélkülük ünnepelnünk

Már gyermekkortól kívülről fújjuk, azonban eredetüket, keletkezésük idejét vagy, hogy miről szólnak legtöbbször nem is sejtjük. A legismertebb karácsonyi dalaink így születtek... Mutatjuk!