Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2013. Április 16. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Az ácsolt ládák kétezer éves örökségéről a Palóc Múzeumban

Az ácsolt ládák kétezer éves örökségéről a Palóc Múzeumban

Az ácsolt ládák kétezer éves öröksége a Kárpát-medencében címmel tartott előadást a balassagyarmati Palóc Múzeumban hétfőn Gyenes Tamás szuszékkészítő, fafaragó népi iparművész.

A programot a március 8-tól látogatható időszaki kiállításhoz kapcsolódóan szervezték.
A balassagyarmati Palóc Múzeumban április 27-ig tekinthető meg az Öreg csergék - vén szuszékok című kiállítás, amelynek egyik főszereplője az Erdélyben általánosan ismert ágytakaró, a racka juh szőréből készített cserge, a másik pedig az ácsolt láda, régi nevén szuszék.
Az ősi bútor a Kárpát-medencében maradt fenn a legnagyobb számban, a múzeumban a különböző tájegységekből mutatnak be ritka, értékes darabokat. A ládákat az előző évszázadban leggyakrabban kelengyés ládának használták, ezért igen szép díszítéssel látták el őket, különösen a palóc vidékeken.
A kiállított - zömmel 1800-as évekbeli - vén szuszékok annak a Gyenes Tamásnak és Nagy Ágnesnek a magángyűjteményéből származnak, akik nemcsak gyűjtik, hanem több éve kutatják is őket, ennek alapján készült az Ácsolt ládák titkai című könyv.
Gyenes Tamás mindemellett az egyetlen szuszékkészítő ma Magyarországon, aki az ősi, fejszével hasított, vonókéssel faragott, kézzel hornyolt módszerrel dolgozik, és több mint negyven ácsolt ládát készített már.

Címkék: szuszék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.