Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2015. Január 15. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Autómodell-makett kiállítás Salgótarjánban

Autómodell-makett kiállítás Salgótarjánban

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár galériájában kedden nyílt tárlattal a gyűjtők emléket állítanak a 25 éven át megrendezett Salgó Rallye-nak is, a megnyitón részt vett több kupagyőztes helyi autóversenyző is.

Az autómodell kiállítás főszervezője, Viskárdi Péter a hirado.hu-nak elmondta: Laczkó Péterrel, Szviták Tamással, Varga Tamással és ifj. Zengő Árpáddal nem csupán az autómodellek lelkes gyűjtői, de az autóversenyeknek is szerelmesei. Annak idején követték a Salgótarjánban rendezett rali-versenyeket, kiállításukkal a 25 éven át megrendezett Salgó Rallye-nak is emléket szeretnének állítani. Így a tárlaton bemutatják a salgótarjáni rali-versenyzők által nyert kupákat, serlegeket, a versenyekhez kapcsolódó emléktárgyakat, itinereket és egyéb dokumentumokat is.
A sportfotós Viskárdi Péter hozzátette: az autómodell kiállításon több száz modellautót mutatnak be, többek közt muzeális értékű, eredeti Matchbox autókat, de a fiatalok körében népszerűbb Formula 1 is megjelenik a tárlókban, egyebek közt a Red Bull és a Ferrari révén, amelyek eredeti csapatpólókat és a versenyekre gyártott kisautókat és a versenyzők modellfiguráit ajándékozták köszönetképpen a gyűjtő fotósnak a felvételeiért.
Tordai György, a Magyar Autóklub felügyelőbizottságának tagja (és korábbi salgótarjáni, illetve Nógrád megyei elnöke) a hirado.hu-nak elmondta: a rali-versenyekkel a hetvenes években jelentős számban gyarapították a klubtagságukat, s az átlag autósoknak szervezett programokkal vezetéstechnikai, szerelési és elsősegély-nyújtó ismereteket közvetíthettek. Megjegyezte: városmarketingnek is kiváló eszköznek bizonyult a Salgó Rallye, melynek 13. futamán már negyedmillió néző vett részt.
Salgó Kupa néven először 1975. szeptember 13-án rendeztek rali-versenyt a nógrádi megyeszékhelyen. Ez a verseny négy évvel később már a magyar rali-bajnokság befejező futama volt, s a 6. Salgó Kupán, 1980. május 30-án mutatkozott be a később legendássá vált Ferjáncz-Tandari rali-páros is. A verseny a nyolcvanas években része volt a Béke Barátság Kupa nemzetközi rali-sorozatnak, szervezőbizottságát 1993-ban Salgótarján Pro Urbe-díjjal tüntette ki. Ám a főtámogató Mogürt vállalat kiesésével a verseny anyagi alapjait vesztette, s 25 sikeres éved után az ezredfordulóra már csupán nosztalgia a Salgó Rallye.
A mindezeknek emléket állító salgótarjáni modellautó kiállítást két dioráma is gazdagítja, ezek a rali-autók modelljeit terepasztalon, életszerű környezetben mutatják be. A tárlat megnyitóján részt vettek a kupagyőztes helyi autóversenyzők: Határ István, ifj. Szojka Ferenc és Vajvoda Sándor. A tárlat február 7-ig látogatható a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár galériájában.

Forrás: hirado.hu - Fotó: Sándor Béla

Címkék: autómodell

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 12:00, szerda | Helyi

Egy családi ház konyhája égett Salgótarjánban.

Tűz keletkezett egy családi házban kedd délután Salgótarjánban, a Karancs úton. A százhúsz négyzetméteres, kétszintes épület konyhájában keletkezett a tűz, a lángok az előszobát is érintették.

2024. Július 31. 11:21, szerda | Helyi

Balatoni Katalin: augusztus 1-jén megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Augusztus 1-jén megkezdődik annak a 13 millió tankönyvnek a kiszállítása az iskolákba, amelyek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) üllői raktárában várakoznak jelenleg.

2024. Július 31. 09:00, szerda | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 31. 08:15, szerda | Helyi

Sok-sok napsütés.

Szinte mindenhol zavartalan napsütésben lesz részünk, csapadék sehol sem várható.